Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Irrawaddydolfijn functioneel uitgestorven in Laos

Een Irrawaddydolfijn sprinht uit het water in Mekong

Een populatie ernstig bedreigde irrawaddydolfijnen is het afgelopen jaar met 50% afgenomen in de grensoverschrijdende Cheuteal-poel tussen het zuiden van Laos en het noorden van Cambodja. Deze rivierdolfijn is nu functioneel uitgestorven in Laos volgens het WNF.

Onderzoeksteams van WNF bevestigden dat er nog slechts drie dolfijnen leven in het gebied – vorig jaar waren dit er nog zes. Dit betekent dat er geen hoop meer is op voortplanting en deze kleine populatie in feite is uitgestorven.

Verbod op kieuwvisnetten

Kieuwvisnetten zijn de belangrijkste doodsoorzaak voor dolfijnen. Het gebruik van kieuwvisnetten is verboden in de Mekong rivier in Cambodja - waar naar schatting 80 rivierdolfijnen leven - maar niet in Laos. WNF roept op tot een onmiddellijk verbod op alle kieuwvisnetten met een straal van minimaal twee kilometer rond het Cheuteal-poel. WNF dringt ook aan op betere handhaving het verbod op kieuwvisnetten in de gehele Mekong rivier om de resterende dolfijnenpopulatie te beschermen.

"De alarmerende achteruitgang van de irrawaddydolfijnen in Laos dit jaar is tragisch. Binnen een of twee jaar zijn deze dieren volledig uitgestorven in Laos", vreest Teak Seng, Hoofd Natuurbescherming in Laos. "Het verlies van deze iconische soorten voor Laos had voorkomen kunnen worden door een verbod op kieuwvisnetten.”

Eco-toerisme

De irrawaddydolfijnen in de Mekong rivier zijn een favoriete bezienswaardigheid onder reizigers in het zuiden van Laos. De gevreesde verdwijning uit de wateren van Laos kan een harde klap zijn voor het ecotoerisme in het gebied.

Irrawaddydolfijnen komen voor in de kustgebieden in Azië, maar er zijn slechts drie zoetwater subpopulaties: in de Ayeyarwady rivier in Myanmar, de Mahakam rivier in Indonesië en de Mekong rivier in Cambodja en Laos.