Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Is de sneeuwluipaard niet langer een bedreigde diersoort?

Sneeuwluipaard op een berg

Natuurorganisatie IUCN, bekend van de Internationale Rode Lijst, heeft de status van sneeuwluipaarden aangepast van ‘bedreigd’ naar ‘kwetsbaar’. Moeten we juichen omdat het zo’n stuk beter gaat met deze katachtige die hoog in de bergen van Centraal-Azië, van Nepal tot het Altaigebergte voorkomt?

Volgens Gert Polet, hoofd van de unit bedreigde soorten van WNF, is het antwoord op deze vraag een volmondig ‘nee’: “IUCN heeft de beschikbare data opnieuw beoordeeld en kwam toen uit op de categorie ‘kwetsbaar’. Het is dus meer een technische correctie op basis van nieuwe gegevens. Sneeuwluipaarden staan nog steeds op de Rode Lijst van bedreigde soorten. Deze prachtige dieren lopen wel degelijk kans om uit te sterven omdat er veel onzekere factoren zijn zoals de gevolgen van klimaatverandering, naast de bijna traditionele bedreigingen zoals stroperij, conflicten met mensen die steeds verder de bergen intrekken met hun vee en verlies aan leefgebied.”

Ook weten we volgens Polet nog steeds niet exact hoe veel sneeuwluipaarden er zijn. Volgens de laatste schattingen, de Engelsen noemen het ‘guestimates’, zijn het er tussen 4000 en 6500 wereldwijd. Ook IUCN benadrukt in hun persbericht dat sneeuwluipaarden nog steeds met uitsterven worden bedreigd.

Reuzenpanda

Het is volgens Polet een totaal ander verhaal dan vorig jaar toen het nieuws naar buiten kwam dat de reuzenpanda minder bedreigd is. “Die herbeoordeling was een gevolg van goede beschermingsmaatregelen, mede dankzij onze jarenlange inspanningen samen met de Chinese overheid.”

Gevarenzone

In de wetenschappelijke wereld heeft het besluit van IUCN tot een discussie geleid, maar Polet benadrukt nogmaals dat de sneeuwluipaard niet uit de gevarenzone is en dat WWF zich volop blijft inzetten om de toekomst van dit legendarische dier zeker te stellen.

Meer lezen over sneeuwluipaarden:

WNF richt zich vooral op bescherming van sneeuwluipaarden in Rusland en Mongolië

Van sneeuwluipaardstroper naar natuurbeschermer

Vijf weetjes over sneeuwluipaarden

In 2016 is journaliste Nienke Beintema van NRC mee geweest op een sneeuwluipaarden expeditie met WNF in Rusland.