Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

‘Ivoorkoningin’ Yang Feng Glan veroordeeld tot 15 jaar cel

Fye de Rooij (12) deelnemer WNF-Frans Lanting Photo Award 2016, slagtand olifant

Het gerechtshof van Tanzania heeft de Chinese zakenvrouw Yang Feng Glan veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. Yang, ook wel bekend als ‘de ivoorkoningin’, is schuldig bevonden aan het smokkelen van honderden olifantenslagtanden.

Yang stond aan het hoofd van een van Afrika’s grootste ivoorsmokkelnetwerken. Ze zou verantwoordelijk zijn voor het smokkelen van $2,5 miljoen aan olifantenslagtanden. De slagtanden zijn afkomstig van zo’n 400 olifanten. Twee van haar Tanzaniaanse handlangers zijn ook veroordeeld tot 15 jaar cel vanwege het meewerken aan activiteiten van een criminele bende.

Illegale handel

Ondanks dat de handel in ivoor illegaal is, blijft de vraag naar ivoor is in China en Oost-Azië erg groot. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken zijn er strenge wetten om bedreigde diersoorten te beschermen. ‘We keuren de illegale acties van Chinese burgers niet goed en steunen de Tanzaniaanse autoriteiten die deze zaak onderzochten en beoordeelden.’

Olifanten slagtanden uit China

Ivoren slagtanden in China

Aanpak illegale ivoorhandel

Volgens Amani Ngusaru, Country Director van WWF Tanzania, duidt dit langverwachte vonnis op een hernieuwde impuls van de Tanzaniaanse autoriteiten om het stropen van olifanten en de illegale ivoorhandel aan te pakken. “Wij prijzen de samenwerking tussen de Tanzaniaanse wetshandhavingsinstanties. Politie en inlichtingsdiensten zijn belangrijk voor het aanpakken van de stroperij in Tanzania. Deze uitspraak geeft een positieve stimulans aan onze mannen en vrouwen in het veld om het natuurlijk kapitaal te beschermen.” 

Populatie olifanten gaat nog achteruit

Volgens de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) is het aantal Afrikaanse olifanten als gevolg van stroperij gedaald naar 415.000. Dat is een daling van 110.000 in de afgelopen 10 jaar.