Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

‘Laat tien jaar herstel van blauwvintonijn niet verloren gaan voor snelle winst’

Een uit het water springende Atlantische blauwvintonijn, Middellandse Zee

Het Wereld Natuur Fonds waarschuwt tegen een drastische toename van de visserij op blauwvintonijn in de Middellandse Zee. De internationale commissie voor beheer van Atlantische blauwvintonijn komt vanaf morgen in Marokko bijeen om dat te bespreken. De blauwvintonijn dreigt daardoor weer af te nemen, terwijl die na decennia van zware overbevissing eindelijk uit de gevarenzone kruipt.

Tien jaar geleden leek de blauwvintonijn nog voorgoed uit de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee te verdwijnen door overbevissing. Sushirestaurants in Japan betalen duizelingwekkende bedragen voor het vlees. Jarenlange lobby voor bescherming door onder meer WNF leidden op het nippertje tot resultaat. Het aantal blauwvintonijnen is sindsdien flink gestegen. Voor het eerst in vijftig jaar trekken de reuzentonijnen ook weer naar de Noordzee bij Denemarken en Zweden. De populatie is echter nog te zwak om veel meer visserij aan te kunnen.

Toch wil ICCAT en de Europese Unie de vangstquota meer dan verdubbelen, ten opzichte van 2015. De EU stelt zelfs voor te stoppen met het herstelplan. Wetenschappers waarschuwen dat het loslaten van strikte vangstquota er opnieuw toe kan leiden dat het bestand Atlantische blauwvintonijnen afneemt. Moeizaam herstel

"We kunnen het ons niet veroorloven om tien jaar moeizaam herstel van de blauwvintonijn verloren te laten gaan voor korte-termijnwinst", aldus Alessandro Buzzi van het Mediterrane kantoor van WNF. "We roepen regeringen op om voort te bouwen op het succes van de afgelopen jaren en geen vangstquota te verhogen, voordat de populatie volledig op niveau is."