Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Laatste noordelijke witte neushoornmannetje dood

laatste noordelijke witte mannetjesneushoorn

Het laatste noordelijke witte neushoornmannetje, Sudan, is in Kenia gestorven. De laatste jaren van zijn leven verbleef hij in Ol Pejeta, een privénatuurgebied. Met zijn dood is het einde van het bestaan van de diersoort in zicht. Nu Sudan niet meer leeft zijn er nog maar twee noordelijke witte neushoorns over, zijn dochter en kleindochter: de vrouwtjes Najin en Fatu, die ook in Ol Pejeta verblijven.

Wake-up call voor de mens

Martin Mulama (WWF-Kenia): "Ol Pejeta heeft altijd ontzettend goed voor Sudan gezorgd, ze konden nu niet anders meer dan hem uit zijn lijden verlossen. De ernstige infectie aan zijn poot is hem fataal geworden. De dood van deze laatste witte mannelijke neushoorn moet een wake-up call zijn dat diersoorten uitsterven door toedoen van de mens, door stroperij. Maar ook dat we er iets aan kunnen doen." Sudan is 45 jaar geworden, een hoge leeftijd voor een neushoorn.

De laatste noordelijke witte neushoorns

In Afrika leven de witte en de zwarte neushoorn. Met de zuidelijke witte neushoorns gaat het weer redelijk goed. Dat is de ondersoort in zuidelijk Afrika. In het begin van deze eeuw waren daar nog minder dan vijftig van deze dieren, maar door goede bescherming zijn het er inmiddels weer meer dan 20.000. Met de noordelijke witte neushoorn ging het helaas andersom. Rond 1980 waren er nog duizend, tien jaar later waren er nog maar een stuk of dertig van over en die ondersoort van de neushoorn komt nu aan zijn einde. De zwarte neushoorn kwam ooit in het grootste deel van Afrika voor. Het moeten er meer dan een miljoen zijn geweest. In de jaren zeventig waren er nog 65.000, tegenwoordig zijn er ongeveer 5000. Stroperij is voor zowel de witte als de zwarte neushoorn nog steeds een grote bedreiging. Help ons mee in de strijd tegen wildlife crime.

Help mee in de strijd tegen wildlife crime

Martin Mulama (WWF-Kenia): "De dood van deze laatste witte mannelijke neushoorn moet een wake-up call zijn dat diersoorten uitsterven door toedoen van de mens, door stroperij. Maar ook dat we er iets aan kunnen doen."

Ja, ik help mee