Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Longlist Jan Wolkers Prijs 2016 bekend

De beste 16 Nederlandstalige natuurboeken die in aanmerking komen voor de Jan Wolkersprijs 2016 zijn zojuist bekend gemaakt in het Radio 1 programma Vroege Vogels. Er zijn ongeveer 80 boeken ingezonden, die verschenen zijn tussen 1 juni 2015 en 1 juni 2016: veldgidsen, kinderboeken, naslagwerken en romans. In de uitzending van het VARA-programma Vroege Vogels (NPO Radio 1) van zondag 21 augustus 2016 wordt bekend welke vijf van deze 16 boeken op de shortlist belanden.

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De titel "Jan Wolkersprijs" is een logische: in al het werk van Wolkers is de natuur terug te vinden: in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak.

5.000 euro en een tekening

De uiteindelijke winnaar van de Jan Wolkers Prijs 2016 wordt bekend gemaakt op zondag 16 oktober 2016, in een speciale uitzending vanuit Leiden. De prijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Anneke Naafs (Vroege Vogels).

Longlist Jan Wolkers Prijs 2016:

Botanische revolutie - Norbert Peeters

Een kleine eetbare tuin - Madelon Oostwoud

Vloeiend landschap - Peter de Ruyter

In krabbengang door kreeftenboeken - Alex Alsemgeest en Charles Fransen

Aap, Beer, Zebra - Henriette Boerendans

Het ruisen van de populieren - Wim Huijser en Henk Meeuwsen

Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? - Frans de Waal

De grutto - Albert Beintema

In de ban van het beest - Caspar Janssen

Dit is mijn hof - Chris de Stoop

In de Putten - Dirk Draulans

De kleuren van het wad - Kester Freriks

Filosofische wandelingen - Eric Brinckmann

De vijfde dag - Frank Noë

Zoektocht naar het paradijs - Arita Baaijens

Vliegwerk - Matthias DePoorter