Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Met de verlenging van het visverbod is de vaquita niet gered

Het meest bedreigde zeezoogdier, de vaquita (Californische bruinvis) is voorlopig nog niet uit de gevarenzone. Gisteren kondigde de Mexicaanse overheid aan dat ze het verbod op visserij met kieuwnetten verlengt. Maar deze tijdelijke maatregel is volgens het Wereld Natuur Fonds onvoldoende om de laatste 30 vaquita’s beter te beschermen.

Vaquita gevangen in net in Golf van California, Mexico

Teken de petitie

De panda van de zee

De panda van de zee -  zoals de vaquita ook wel wordt genoemd vanwege de zwarte vlekken rond de ogen - staat op het punt uit te sterven. De situatie is nu zeer kritiek want er zijn waarschijnlijk nog minder dan 30 exemplaren. De reden waarom de populatie in rap tempo is afgenomen is de visserij met kieuwnetten. Dit zijn visnetten waarin de vaquita’s regelmatig als bijvangst verstrikt raken en sterven.

Urgente maatregelen

WNF benadrukt het belang van een permanent verbod op kieuwnetten en een goede handhaving van dat verbod. Ook is het noodzakelijk dat de lokale vissers worden geholpen bij het zo snel mogelijk omschakelen naar vaquita-vriendelijke visnetten. Daarnaast moet het enige leefgebied van de vaquita - de Golf van Californië – een beschermd gebied worden, vrij van visserij met kieuwnetten en vrij van illegale visserij. En dit alles moet nu gebeuren, want de tijd dringt.

Lees hier de analyse van WWF met maatregelen om de vaquita te redden (Engelstalig).

Halvering populatie tussen 2015 en 2016

De Mexicaanse overheid heeft in de afgelopen jaren wel maatregelen genomen om de vaquita beter te beschermen, maar helaas kon het verbod niet voldoende worden gehandhaafd en vond er nog steeds illegale visserij plaats, wat zorgde voor een halvering van de populatie vaquita’s tussen 2015 en 2016.

Jorge Rickards, Directeur van WWF Mexico : “Als we niet nu in actie komen, zullen we de vaquita voor altijd verliezen!”

Werelderfgoed in gevaar

Rickards: “De Golf van Californië is het enige leefgebied van de vaquita. Als de bedreigingen voor de vaquita niet snel worden weggenomen, eindigt de Golf van Californië op de UNESCO-lijst van ‘Werelderfgoed in gevaar’ en zullen we de vaquita voorgoed verliezen. Een voorstel voor deze lijst wordt morgen, op 2 juni, bekend gemaakt. De Mexicaanse overheid moet nu tonen dat dit gebied niet op de ‘in gevaar lijst’ thuishoort door nu in actie te komen en de voorgestelde maatregelen zo snel mogelijk te gaan uitvoeren.”

Laat de president van Mexico zien dat je nu actie wilt voor de vaquita en teken de petitie

Teken de petitie

Lees hier het Engelstalige persbericht

Goed nieuws: Mexico zet belangrijke stap in redding vaquita!