Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Mexico zet belangrijke stap in redding vaquita

Afgelopen nacht hebben de regering van Mexico, de Leonardo DiCaprio Foundation en de Carlos Slim Foundation een belangrijke overeenkomst ondertekend om noodmaatregelen te ondersteunen ter bescherming van de ernstig bedreigde vaquita. Dit is een goede stap naar een gezond ecosysteem in de Golf van Californië (voor de kust van Mexico), het enige leefgebied van de vaquita.

Vaquita zwemmend

Met de overeenkomst wordt een permanent verbod op kieuwnetten (drijfnetten) van kracht. Verlaten of verloren ‘spooknetten’ worden verwijderd en de lokale bevolking krijgt training in legaal en duurzaam vissen, zodat de vaquita’s en hun leefgebied worden gespaard.

Panda van de zee

Het Wereld Natuur Fonds heeft de afgelopen maand wereldwijd campagne gevoerd voor het behoud van de ‘panda van de zee’, zoals de vaquita (of Californische bruinvis) wel wordt genoemd. Naar schatting zijn er nog minder dan 30 dieren over. Meer dan 200.000 mensen, waarvan 20.000 Nederlanders, tekenden de petitie en voerden actie. Dit blijven zij doen totdat de Golf van Californië voor altijd veilig en gezond blijft voor de dieren én de lokale bewoners.

Leonardo DiCaprio Foundation

WNF voerde deze actie niet alleen. De ondertekening van de overeenkomst is mede tot stand gekomen dankzij de Leonardo DiCaprio Foundation en de Carlos Slim Foundation. Deze stichtingen maken zich al jaren sterk voor het leven in en rondom de Golf van Californië.

Gezonde Golf van Californië

"Deze overeenkomst is een belangrijke stap om het uitsterven van de vaquita te voorkomen. Er zijn collectieve maatregelen nodig om dit unieke erfgoed van Mexico te beschermen en een gezonde Golf van Californië te creëren voor het leven in het water van de Golf en van de lokale gemeenschappen," aldus Jorge Rickards, CEO van WWF-Mexico. "Het verbod op dodelijke kieuwnetten biedt kansen voor de vaquita, maar we zijn nog niet klaar. We kijken uit naar de uitvoering van de gemaakte afspraken die de lokale vissers onmiddellijk zullen ondersteunen en vooruit zullen helpen”.

Reddingsplan voor de vaquita

Naast de getekende overeenkomst blijft WNF werken aan een uitgebreid herstelplan voor de vaquita. Er is een aantal noodzakelijke maatregelen opgesteld om de bruinvis te redden:

  • Onmiddellijke toestemming voor gebruik en bevordering van bestaande alternatieve visnetten (die niet zijn toegestaan onder de huidige wet- en regelgeving), totdat nieuwe duurzame visserijtechnieken zijn ontwikkeld.
  • Duidelijk omschreven verbod op kieuwnetten in en rond de Golf van Californië.
  • Spoedige, gecoördineerde inspanningen van de Mexicaanse, Amerikaanse en Chinese overheden om de illegale handel in totoaba (een bedreigde vissoort waarvoor de kieuwnetten worden gebruikt) te beëindigen.

WNF wil dat er - naast het uitbannen van de kieuwnetten en de ondertekende verklaring - veilige gebieden (reservaten) aangewezen worden. Hier kunnen de resterende vaquita’s verblijven en zich voortplanten tot  hun eigen leefgebied weer veilig is.

Eerdere berichtgeving:

Met de verlenging van het visverbod is de vaquita niet gered

Wereldwijde actie noodzakelijk tegen uitsterven vaquita's

Stroperij brengt Californische bruinvis op rand van uitsterven