Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Natuurfoto’s met verhaal winnen WWF-Frans Lanting Photo Award

De winnaars van de WWF-Frans Lanting Photo Award zijn vanmiddag bekend gemaakt in het Nederlandse Fotomuseum in Rotterdam. De jonge en volwassen natuurfotografen van deze vijfde editie zijn er in geslaagd om in één krachtig beeld een verhaal te vertellen. Een dode jan-van-gent in plastic afval vertelt over een grote bedreiging, terwijl foto’s van een zwangere steurgarnaal, een hert in het zonlicht en een vers geweven spinnenweb de hoop en kracht van de natuur weerspiegelen.

De winnende beelden van de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland zijn gekozen uit ruim 7.000 inzendingen. De jury stond onder leiding van de beroemde natuurfotograaf en WWF-ambassadeur Frans Lanting. Bij de volwassenen heeft Gino Symus uit België gewonnen met een bijzondere belichte foto van een zwangere steurgarnaal waarbij de zon boven het water zorgt voor tegenlicht en je zelfs de eitjes in het lijf van de garnaal kunt zien.

Young Talents en Kids Award

Bij de Young Talents won de 12-jarige Dirk Hoogenstein uit Utrecht de prijs met een aangrijpende foto van een dode jan-van-gent omringd door plastic afval.

Een dode Jan-van-gent in plastic afval

De Kids Award is in de wacht gesleept door de 8-jarige Duco Slooff uit Zeist. Hij legde op artistieke manier een spinnenweb met dauwdruppels vast.

Publieksprijs

De Publieksprijs is gewonnen door de 15-jarige Mark de Wit uit Den Hoorn die tijdens een boswandeling opeens een hert spotte die prachtig belicht werd door de zonnestralen die door de bomen schenen.

Hert in het licht, Nederland

Foto’s met een verhaal

De diverse Awards zijn uitgereikt door juryleden Humberto Tan, Kim Feenstra, Jasper Doest en Christiaan van der Hoeven. Juryvoorzitter Frans Lanting sprak de winnaars toe via een videoboodschap. Hij roemde de verhalende kracht van natuurbeelden. Lanting: “We hebben niet alleen gelet op de techniek en het beeld maar ook op de verhalende kracht van foto’s. Het is mooi dat je dat bij de winnaars ook terugziet.”

Fotoreis naar WWF-project

De winnaar van dé WWF-Frans Lanting Award, de Belg Gino Symus, heeft een fotoreis gewonnen naar een WWF-project in Zambia. Hij gaat daar onder professionele begeleiding van Jasper Doest de natuur fotograferen. De andere prijswinnaars winnen behalve de award een meet & greet met Jasper Doest en een verblijf in Center Parcs.

De circa tweehonderd beste foto’s van deze editie van de WWF-Frans Lanting Photo Award zijn gebundeld in het boek Ooggetuigen. De natuurfoto’s zijn voorzien van commentaar van de jury en de makers. Het boek is te bestellen op wwf.nl/fotoboek2018. Daarnaast zijn de foto’s tot 14 december tentoongesteld in de ontvangsthal van het Nederlandse Fotomuseum in Rotterdam.