Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Nederlandse oplossing voor plastic soep en zoutwaterbatterij nog in de race voor hoofdprijs van 500.000 euro

Winnaar Postcodeloterij Green Challenge 2015

Winnaar Green Challenge 2015

De Nederlandse start-ups The Great Bubble Barrier (Amsterdam) en AquaBattery (Delft) hebben de finale van de Postcode Lottery Green Challenge 2018 bereikt. Op 13 september nemen zij het op tegen een start-up uit de Verenigde Staten, uit Groot-Brittannië en uit Estland. Met hun finaleplek zijn de vijf start-ups verzekerd van 100.000 euro. De runner-up ziet dit bedrag verdubbelen en de winnaar gaat met de hoofdprijs van 500.000 euro naar huis.

Luchtbellengordijn in de strijd tegen plasticsoep

Zeezeilster Anne Marieke Eveleens (29) is medeoprichter van de Nederlandse start-up The Great Bubble Barrier uit Amsterdam. Ongeveer 80% van het plastic in de zee stroomt via rivieren de oceaan in. Om de plasticsoep aan te pakken heeft The Great Bubble Barrier een luchtbellenscherm voor rivierbeddingen ontwikkeld dat plastic afvangt voordat het in zee terecht komt. Deze vinding perst lucht onder hoge druk door een geperforeerde buis op de rivierbodem. Hierdoor ontstaat een gordijn aan luchtbellen dat zowel de stroom van plastic afval aan het wateroppervlak als de zwevende microdeeltjes onderwater blokkeert. Langs het luchtbellengordijn drijft het plastic naar de waterkant waar het wordt afgevangen voor recycling.

Hernieuwbare energie duurzaam opslaan in water en tafelzout

TU Delft spin-off AquaBattery heeft een energieopslagsysteem ontwikkeld dat werkt op basis van water en tafelzout in plaats van schaarse en dus dure grondstoffen. Omdat er geen chemische reactie nodig is om energie op te slaan en vrij te geven, biedt de innovatie een veilige en duurzame oplossing voor het opslaan van energie verkregen uit hernieuwbare bronnen, zoals wind- en zonne-energie. Het duurzaam kunnen opslaan van de groeiende hoeveelheid hernieuwbare energie is essentieel voor de transitie naar duurzame energie. Door de niet-toxische samenstelling en de schaalbaarheid van de ‘Blue Battery’, is het energieopslagsysteem ook geschikt voor de bebouwde omgeving. Emil Goosen (29), medeoprichter van AquaBattery, vertegenwoordigt de start-up tijdens de finale.

Wedstrijd

De Nederlanders hebben stevige concurrentie van Tessa Callaghan (AlgiKnit). AlgiKnit maakt vezelgaren maakt van zeewier, die kunnen worden gebruikt voor textiel. Charlie Guy, de vierde finalist, is medeoprichter van LettUs Grow, die verticale stadslandbouw mogelijk maakt door een specifieke benevelingsmethode te gebruiken. De vijfde finaleplek is voor Ann Runnel van Reverse Resources, een softwareplatform voor het recyclingproces in de kledingindustrie.

Finale op 13 september

De finale vindt plaats op donderdag 13 september in de Gashouder in Amsterdam en is ook via een livestream op www.greenchallenge.info te volgen. Vorig jaar won de Rwandese start-up EarthEnable in de 11e editie 500.000 euro met een duurzaam alternatief voor cement.