Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Nestseizoen zeeschildpadden weer begonnen

Groene zeeschildpad duikt naar beneden boven koraal

Het nestseizoen van onze Nederlandse zeeschildpadden, namelijk die rond Bonaire, is weer begonnen. Dit meldt WNF's partnerorganisatie Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB). De eerste eieren van dit jaar werden gelegd op Koningsdag, door een dikkopschildpad die haar nest maakte op het eilandje Klein Bonaire.

STCB houdt toezicht op de nesten

Gedurende het nestseizoen, dat doorgaans van april tot januari loopt, controleren medewerkers en getrainde vrijwilligers van STCB de stranden die door schildpadden het meest gebruikt worden. Hierbij letten ze op tekenen van nieuwe en uitgekomen nesten en houden ze de veiligheid van de nesten goed in de gaten.

Mee op nestpatrouille

Het is mogelijk om een keer met de mensen van STCB mee te gaan op nestpatrouille. Coördinator Sue Willis: "Toeristen en inwoners van Bonaire kunnen mee op een patrouille naar Klein Bonaire. Samen met de deelnemers lopen we langs het strand op zoek naar sporen van zeeschildpadden. Dit kunnen sporen zijn van volwassen vrouwtjes die aan land zijn gekomen om een nest te graven of sporen van babyschildpadden."

Drie bedreigde soorten

Naast deze activiteiten houdt STCB zich onder meer bezig met onderzoek, bescherming van de leefomgeving van zeeschildpadden, educatie van de bevolking en het redden van schildpadden die verstrikt zijn geraakt in visnetten. In de wateren rond Bonaire leven drie (ernstig) bedreigde soorten zeeschildpadden: de karetschildpad, de dikkopschildpad en de groene zeeschildpad.

Lees meer over het werk van STCB