Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Nieuwe haaiensoort ontdekt in Belize

Nieuw ontdekte haaiensoort in Belize

Onderzoekers hebben in het koraalrif voor de kust van Belize bij toeval een nieuwe soort hamerhaai ontdekt. Het nieuws is inmiddels bevestigd door het minister van Visserij van Belize en onderzoekers van de Universiteit van Florida. Het rif bij Belize is het op een na grootste ter wereld.

Volgens de onderzoekers is de kans aanwezig dat er nog meer nieuwe soorten ontdekt gaan worden. Nadia Bood, rifexpert van WWF Belize, is enthousiast: “De ontdekking van een nieuwe haaiensoort is weer een bevestiging dat dit unieke rif heel gezond is en goede bescherming verdient. Het gebied is nu al voor meer dan 1400 plant- en diersoorten zoals bedreigde zeeschildpadden, haaien en zeekoeien een belangrijke toevluchtshaven. Bescherming is ook in het belang van de inwoners van Belize: de helft van de bevolking is voor hun inkomen afhankelijk van toerisme en visserij.”

Belize Barriererif, koraal, The Blue Hole, populaire bij duikers

Kenmerkend voor hamerhaaien is dat ze niet ver migreren. Of haaien al dan niet migreren hangt vooral af van temperatuur, seizoensinvloeden, voortplanting en voedselbronnen.

Olieboringen in Werelderfgoed

Het rif bij Belize staat op de Werelderfgoedlijst, maar staat onder druk door kustbebouwing en offshore olie-exploratie. Vorig jaar nog heeft de overheid van Belize onder druk van WNF en andere organisaties olieboringen voor de kust voorlopig gestopt.