Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Noorwegen ziet af van doodschieten 2/3 wolvenpopulatie

Wolf die je aankijkt van dichtbij in de sneeuw, Noorwegen

Mede dankzij internationale druk heeft de Noorse minister van Klimaat en Milieu, Vidar Helgesen, het besluit om tweederde van de wolvenpopulatie in het land te doden teruggedraaid. De vier roedels ten noorden van de Noorse hoofdstad Oslo zijn gered.

WNF is enorm opgelucht. Volgens Nina Jensen, CEO van WNF in Noorwegen, is het een grote overwinning voor de Noorse natuur: “We hebben de afgelopen weken samen met andere organisaties meer dan 60.000 handtekeningen opgehaald tegen de ‘massaslachting’ van 47 wolven. Er zijn nog amper 70 wolven en de wilde wolvenpopulatie gaat al heel hard achteruit, onder meer door illegale jacht. Het plan om maar liefst bijna zeventig procent van de wolven in het land te ruimen, leidde internationaal terecht tot veel kritiek. We zijn dan ook blij en dankbaar dat het besluit is teruggedraaid!”

Onafhankelijke juridische toetsing

De Noorse Dienst voor Natuurbeheer besloot in oktober dit jaar nog om de jachtvergunningen af te geven om boeren en vee te beschermen. WNF in Noorwegen had hierop gevraagd om een onafhankelijke juridische toetsing van dit besluit. Jensen: “In de verklaring van de Noorse minister staat nu klip en klaar dat het niet is toegestaan om de jacht te openen op wolven die geen gevaar vormen voor schapen en ander vee. En dat is de grootste overwinning!”

Voor meer achtergrond over wolven in Noorwegen: http://www.wwf.no/engasjer_deg/saveourwolves.cfm

En lees ook waarom Mongolië eerder al waarschuwde voor onvoorziene gevolgen van de wolvenslachting:  https://www.wnf.nl/nieuws-en-resultaten/bericht/mongolie-waarschuwt-noorse-overheid-voor-onvoorziene-gevolgen-wolvenslachting.htm