Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Oceanenweekend start met de serie 'Marine Life'

Groene zeeschildpad zwemt in het Great Barrier Reef, Australië

Caribisch Nederland - Sinds de Caribische eilanden Saba, Sint Eustatius en Bonaire Nederlandse gemeenten zijn, hebben wij prachtige tropische onderwaternatuur binnen onze landsgrenzen. Maar wat weten we van bijvoorbeeld het leven op koraalriffen, schildpadden, haaien en walvissen? En aan welke gevaren staat die natuur blootgesteld? De nieuwe vijfdelige serie 'Marine Life' op National Geographic Channel vraagt aandacht voor het leven onderwater in Caribisch Nederland en de bescherming ervan.

‘Marine Life’ gaat in première tijdens het ‘Oceanenweekend’, een initiatief van National Geographic, Wereld Natuur Fonds en Nationale Postcode Loterij om aandacht te vestigen op de schoonheid en het belang van de zee. In ‘Marine Life’ nemen Nederlandse wetenschappers vanuit een populairwetenschappelijke invalshoek de kijker mee naar een uniek tropisch ecosysteem en geven uitleg over de bedreigingen. 

Zo wordt de kwetsbare natuur aangetast door bijvoorbeeld vervuiling, scheepvaart, visserij en massatoerisme. Die bedreigingen komen bovenop verwoestende natuurfenomenen als orkanen, die geregeld voorkomen in het gebied. 

Natuurbescherming op de eilanden is niet alleen in het belang voor het leven onder water, maar ook voor de bewoners. De economie van Bonaire, Saba en Sint Eustatius is voor een belangrijk deel afhankelijk van een gezonde zee. 

André Kuipers duikt op grote diepte

De serie ‘Marine Life’ vertelt in vijf thematische afleveringen het verhaal over de onderwaternatuur in Caribisch Nederland. In de eerste aflevering neemt astronaut en ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds (WNF) André Kuipers in een kleine onderzeeër een bijzondere duik naar koraal op grote diepte. “Koraalriffen zijn de kraamkamers van de zee’’, vertelt Kuipers. “Vanuit de ruimte kon ik ze als prachtige turquoise ringen rond eilanden zien liggen. Om het koraal nu vanuit een onderzeeër te zien is heel bijzonder. Je waant je onder water op een andere planeet, maar dan vol leven." 

Caribische eilanden

Op Saba bezoekt ‘Marine Life’ het reservaat dat Nederland heeft ingesteld voor walvissen, dolfijnen en haaien. In het gebied, dat onderdeel vormt van de migratieroute tussen de Noordelijke IJszee en het Caribisch gebied, hebben de dieren rust en zijn ze gevrijwaard van desoriënterende invloeden, zoals sonar of dreunende scheepsmotoren. Op Bonaire wordt het uitbundige leven op en rond de koraalriffen in beeld gebracht, dat zo belangrijk is voor de bewoners van het eiland. Ook neemt de serie een kijkje bij het Caribbean Netherlands Science Institute, dat wordt geopend op Sint Eustatius. Het kenniscentrum wordt een uitvalsbasis voor wetenschappers van over de hele wereld, die onderzoek willen doen in het Caribisch gebied. 

Programmering op National Geographic Channel

Marine Life: Een bijzonder reservaat - 21 november 
Het onderzoek van koraal in het Caribisch gebied beperkt zich meestal tot de diepte die voor een duiker normaliter haalbaar is; zo’n 60, 70 meter. Voor bioloog Erik Meesters is dat niet genoeg. Hij krijgt het voor elkaar om met een kleine onderzeeër af te dalen tot een diepte van honderden meters. Dat levert fascinerende beelden op. En voorpaginanieuws, als zijn collega-onderzoeker Lisa Becking een bijzondere spons ontdekt. Klap op de vuurpijl is het bezoek van André Kuipers, die spectaculaire ruimtebeelden van koraal laat zien. Nu maakt hij een ruimtereis de andere kant op; diepzee, waar hij wordt overweldigd door de biodiversiteit rond de koraalriffen. 

Oceanenweekend – 21, 22 en 23 november 
Vanaf 21 november staat een gedeelte van de programmering in het teken van de wonderen van de oceaan. De Nationale Postcode Loterij en het Wereld Natuur Fonds maken deze programma’s op National Geographic Channel mede mogelijk om aandacht te vragen voor de problematiek rondom oceanen. De vierdelige serie ‘Kingdom Of The Oceans’ neemt een adembenemede kijk onderwater en is tijdens ‘Oceanenweekend’ voor het eerst op de zender te zien. Oceanenweekend is van vrijdag 21 november van 20.00 tot 21.00 en 22 en 23 november van 13.15 tot 18.00 uur. 

Marine Life: In het spoor van de walvis – 28 november 
Walvissen reizen de wereldzeeën over om zich te voeden en kalveren voort te brengen. Dat is niet zonder risico. Zo zijn er invloeden van onderwatergeluid, die walvissen belemmeren in hun oriëntatie. In deze aflevering worden onderzoekers gevolgd, die in kaart brengen wat nu precies de effecten zijn van sonargeluid onder de zeespiegel. Daarna reizen de makers door naar het Caribisch gebied, waar een reservaat is ingericht voor dolfijnen, walvissen en haaien. De bekroning; de ontmoeting met een walvismoeder met haar kalf. “Voor ons is dat als een heilige graal”, zegt een natuurbeschermer. 

Marine Life: Expeditie Sababank – 5 december 
De derde en voorlopig laatste expeditie naar de Sababank zien we terug in deze aflevering. Wat direct opvalt, is de rijkdom aan biodiversiteit. Die groeit verder omdat door recente maatregelen het boven de Sababank inmiddels verboden is voor anker te gaan of te vissen. In het verleden leidde dit tot grote schade. Vanaf de Sababank is het eiland Saba te zien. Daar volgt een verkenning van de oude vulkaan, waar nu een bijzonder nevelwoud groeit. 

Marine Life: De gouden rots - 12 december 
Sint Eustatius was ooit het belangrijkste handelscentrum voor de Verenigde Oost Indische Compagnie. Het eiland dankt daar haar bijnaam aan: De Gouden Rots. Nu is op het vulkaaneiland het Caribean Netherlands Science Institute gevestigd; een uitvalsbasis voor wetenschappers die aan het werk gaan in het Caribisch gebied. Een van de projecten is een haaienbeschermingsprogramma bij Sint Maarten. Haaien hebben een reputatie van gevaarlijke, bloeddorstige vis. Dat gaat gelukkig niet in alle gevallen op, zo blijkt in deze aflevering. Maar ook Sint Eustatius heeft veel te bieden. De archeologie op en rond het eiland trekt veel onderzoekers aan. 

Marine Life: Het duikersparadijs – 19 december 
Voor veel duikers is Bonaire het paradijs op aarde. Ze komen af op de schitterende onderwaternatuur rondom de koraalriffen. Deze belangstelling is belangrijk voor de economie van het eiland, maar staat op gespannen voet met het natuurbehoud. In deze aflevering wordt duidelijk gemaakt wat de economische waarde is van de natuur en hoe deze zorgvuldig kan worden beheerd. M

Marine Life is geproduceerd door Mouissie Productions en NWO.