Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Omstreden houtkeurmerk laat eindelijk verbetering zien na druk Wereld Natuur Fonds

Het lang omstreden Maleisische houtkeurmerk MTCS voldoet volgens het kabinet eindelijk aan de vereisten om toegelaten te worden tot het duurzaam inkoopbeleid. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft de afgelopen jaren flink druk uitgeoefend op de Nederlandse overheid om haar normen voor duurzaam bosbeheer hoog te houden. Zo heeft MTCS jarenlang een slechte staat van dienst gehad op het gebied van ontbossing en het respecteren van rechten van de lokale bevolking.

Na een recent veldbezoek aan Maleisië oordeelt de onafhankelijke commissie TPAC dat het  houtkeurmerk ‘in voldoende mate’ is verbeterd. Daardoor kunnen Rijk, provincies en gemeenten het tropisch hardhout definitief gebruiken voor bouwprojecten. Tegelijk benadrukken de onderzoekers dat nog steeds niet alle tekortkomingen zijn opgelost. Ook is het de vraag of het driedaagse veldbezoek een goed beeld heeft gegeven van de algemene praktijk in MTCS-gecertificeerd regenwoud. WNF vraagt de staatssecretaris daarom een plan te maken om MTCS-bosbeheer te blijven controleren en de laatste tekortkomingen op te lossen.

Duurzaam bosbeheer
Sinds 2010 zakte Maleisië keer op keer voor het examen duurzaam bosbeheer. Hoewel diverse staatsecretarissen MTCS-gecertificeerd hardhout al eerder wilden toelaten tot het duurzaamheid inkoopbeleid van de overheid, heeft WNF steeds weer gewezen op de tekortkomingen van het hout ten opzichte van de Nederlandse normen. Ook de onafhankelijke experts van TPAC oordeelden eerder dat Maleisië te veel bomen kapte, rechten van inheemse bevolking onvoldoende in acht nam en geen inzicht gaf waar de houtkapconcessies exact liggen.

Het Maleisische houtkeurmerk moet nu bewijzen dat het de positieve beoordeling door TPAC waard is. Ook moet het laten zien dat het zichzelf blijft verbeteren. WNF zal in Maleisië nadrukkelijk de vinger aan de pols houden.