Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Onderzoekers ontdekken 163 nieuwe soorten in Mekongregio

Een hagedis met punkhaar, een watersalamander die lijkt op een Klingon uit de film Star Trek en een vleermuis met een wollige vacht op zijn kop en voorpootjes. Het zijn slechts drie van de in totaal 163 magnifieke nieuwe dier- en plantsoorten die zijn ontdekt in Cambodja, Laos, Vietnam, Thailand en Myanmar.

In het WNF-rapport Species Oddity is het werk van honderden wetenschappers samengebracht die negen amfibieën, elf vissoorten, 14 reptielen, 126 planten en drie zoogdieren hebben ontdekt in de Mekongregio. Met deze nieuwe ontdekkingen uit 2015 in Zuidoost-Azië komt het totaal aantal ontdekte soorten op 2409, sinds WNF in 1997 begon met het uitbrengen van de rapporten. Dat komt neer op een gemiddelde van twee ontdekte soorten per week.

Race tegen de klok

“Voor onderzoekers werkt de Mekongregio nog altijd als een magneet vanwege de enorme diversiteit aan soorten die hier te ontdekken valt. Tegelijkertijd is het een race tegen de klok om de ontdekte soorten goed te beschermen want de bedreigingen zijn inmiddels van een ongekende omvang”, zegt Jimmy Borah, Wildlife Programme Manager van WNF-Greater Mekong.

Druk op de natuur

De landen langs de Mekong-rivier zijn enorm in ontwikkeling, maar dat gebeurt helaas niet altijd op een toekomstbestendige manier. Er is een grote druk op de unieke natuur door de aanleg van wegen, spoorlijnen, dammen en mijnen*. Daarbovenop komt de grootschalige stroperij voor bushmeat en de internationale illegale dierenhandel. “Om de dieren en planten te beschermen is het dan ook cruciaal dat de Mekong-landen nog strenger gaan optreden tegen stroperij, illegale wildlife markten sluiten net zoals de tijger- en berenfokcentra die openlijk alle wetten aan hun laars lappen”, aldus Borah.

Illegale markten oprollen

WNF is recent in de Mekonglanden een ambitieus initiatief gestart, de Wildlife Trade Big Win. Samen met overheden willen we ervoor zorgen dat in 2020 alle illegale wildlife markten, zoals het beruchte Mong La in het grensgebied tussen Myanmar en China, opgerold zijn.

Highlights uit het rapport

De Gehoornde Phuket boomhagedis, Acanthosaura  phuketensis, heeft een indrukwekkend stel hoorns op zijn kop en zijn rug. De hagedis is ontdekt in de laatste stukken jungle van het populaire Thaise eiland Phuket. De nieuwe soort wordt bedreigd door verlies van leefgebied en de illegale dierenhandel.

Watersalamander

Een watersalamander, Tylototriton anguliceps,  is ontdekt in de Thaise provincie Chiang Rai. De salamander heeft een prachtige oranjerode en zwarte tekening die doet denken aan een Klingon uit de film Star Trek. Zijn poreuze huid maakt het diertje extra gevoelig voor pesticides. Daarnaast is verlies aan leefgebied de belangrijkste bedreiging.

Een vleermuis, Murina kontumensis, is aangetroffen in de Centrale Hooglanden van Vietnam. Opvallend zijn de dikke wollige vacht op zijn voorpoten en kop.

Bananenplant Musa nanensis © Wande Inta

Een zeldzame bananenplant, Musa nanensis, ontdekt in Noord-Thailand, is nu al ernstig bedreigd door toenemende ontbossing. Wetenschappers putten een beetje hoop uit de recente ontdekking van een andere kleine populatie.