Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Ontdekt in Mekongregio: Skywalker gibbon, geblondeerde vleermuis en een pad uit Midden-aarde

Nieuw ontdekte Skywalker-gibbon in Mekong-regio
Nieuw ontdekte Skywalker-gibbon in Mekong-regio

Een Skywalker-gibbon, een vleermuis met geblondeerd stekeltjeshaar en een pad met trekken van een elf uit Midden-aarde van Lord of the Rings. Het zijn slechts enkele van de 157 plant- en diersoorten die wetenschappers in 2017 hebben ontdekt in de regio van de Mekongrivier die door Zuidoost-Aziatische landen Vietnam, Thailand, Laos, Cambodja en Myanmar stroomt.

Het Wereld Natuur Fonds heeft de ontdekkingen gebundeld in het rapport New Species on the Block. Vorig jaar werden 3 nieuwe zoogdieren, 23 vissen, 13 amfibieën, 26 reptielen en 91 nieuwe planten beschreven. Dat zijn gemiddeld drie soorten per week. Het geeft aan hoe rijk de Mekongregio is aan biodiversiteit. Tussen 1997 en 2017 zijn in totaal al meer dan 2.600 nieuwe soorten ontdekt. Het gebied is ook het thuis van iconische soorten als de Aziatische olifant, tijger, luipaard en zoetwaterdolfijn.

Verbazing

Wetenschappers blijven zich verbazen over fascinerende nieuwe soorten. Bijzonder is de Skywalker Hoolock gibbon in Myanmar. Uit een vergelijking van fysieke en genetische eigenschappen met andere gibbonsoorten bleek dit een nieuwe soort. Hij is Skywalker genoemd, omdat de onderzoekers Star Wars-fans zijn en de wetenschappelijke naam in het Chinees ‘hemels moment’ betekent. Bovendien zweven gibbons zo sierlijk van tak naar tak dat het lijkt alsof ze door de lucht lopen. De Skywalker gibbon is meteen een bedreigde diersoort.

In Noord-Myanmar is een vleermuissoort ontdekt met geblondeerd stekeltjeshaar. De soort heet vanwege het haar officieus ook wel de Lance Bass-vleermuis, naar de gelijknamige zanger met blonde pieken uit de beroemde boyband *NSYNC uit de jaren negentig waar ook Justin Timberlake deel van uitmaakte. In 2016 werd een familielid van de geblondeerde vleermuis ontdekt in de hooglanden van Vietnam.

Vleermuis met geblondeerd stekeltjeshaar     

Lance Bass van *NSYNC waar nieuwe vleermuis naar vernoemd is

Zanger Lance Bass waar vleermuis naar vernoemd is

In dezelfde regio is een meervalsoort ontdekt die iets weg heeft van een - mislukte - pannenkoek.        

Pannenkoekmeerval                                        

Een kleine pad met hoorntjes op zijn lijf werd ontdekt in een mistig en met mos begroeid nevelwoud in Vietnam. Nevelwouden worden ook wel elfenbossen genoemd. Zijn uiterlijk en leefgebied leverde de soort de naam de pad uit Midden-aarde op, verwijzend naar de wereld van de elfen in Lord of the Rings.

Pad op een takje

Pad uit Midden-aarde

Bedreigd

Veel nieuw ontdekte soorten blijken direct bedreigd in hun voortbestaan. De Mekongregio heeft sinds 1970 al een derde van zijn bosgebied verloren. Verwacht wordt dat tussen 2010 en 2030 nog eens eenderde verdwijnt, waardoor plant- en diersoorten in steeds kleinere, geïsoleerde stukjes natuur komen te leven. Dat is een groot risico voor het voortbestaan van veel soorten. Zo is in Myanmar een weg gepland dwars door het dichtbeboste Tanintharyi-woud waar olifanten en tijgers leven. In de Mekong is de aanleg van stuwdammen een ernstige bedreiging voor dieren die leven in de rivier.

Nog veel te ontdekken

Het Living Planet Report dat WWF vorige maand publiceerde laat zien dat populaties wilde dieren de afgelopen 40 jaar gemiddeld 60 procent kleiner zijn geworden. In de Mekongregio is het natuurverlies vermoedelijk nog een stuk groter. “Er zijn veel soorten die nog moeten worden ontdekt”,zegt Stuart Chapman, WWF-directeur in de Mekongregio. “Maar veel soorten zullen waarschijnlijk nooit worden ontdekt, omdat ze voor die tijd al zijn uitgestorven. Elke nieuwe ontdekking is daarom ook een race tegen de klok om ervoor te zorgen dat maatregelen kunnen worden genomen om de soort te beschermen.”