Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Peru beschermt rivierdolfijnen met nationaal actieplan

Een Orinocodolfijn, komt voor in Amazone- en Orinocogebied

De roze en grijze rivierdolfijnen en de Amazone-lamantijn (ook wel de Amazone zeekoe genoemd), worden vanaf nu beter beschermd. Na jarenlange samenwerking met autoriteiten, belanghebbenden en onderzoekers, geeft de regering akkoord op het beschermingsplan voor deze bedreigde dieren.

WWF en lokale partner ProDelphinus zijn 5 jaar bezig geweest met dit plan. ‘’Het nationale actieplan is cruciaal voor het behoud van deze soorten’’, zegt José Luis Mena, directeur van het Wildlife-programma van WWF-Peru. ‘’Het plan zorgt voor duidelijke acties en doelen en bundelt alle losse initiatieven die plaatsvinden om de dieren te beschermen. Zo kan er veel efficiënter gewerkt worden.’’ 

Taggen van rivierdolfijnen

Eerder dit jaar zijn er voor het eerst rivierdolfijnen in de Amazone getagt. Er is nog te weinig bekend over deze dieren. In de Amazone staan rivierdolfijnen aan de top van de voedselketen. Dat maakt de rivierdolfijn een goede indicator om te kijken hoe het met de Amazonenatuur gaat. Gaat het goed met hen, dan gaat het meestal ook goed met de andere dieren in het gebied. Daarnaast is verder onderzoek belangrijk voor betere bescherming van de dieren. De informatie die uit het volgen van de dolfijnen komt, wordt in het plan gebruikt.

Bedreigingen

Rivierdolfijnen en Amazone-lamantijnen hebben te maken met veel bedreigingen. Zo vormen watervervuiling, stroperij, bijvangst en de bouw van dammen serieuze gevaren. Dat het plan nu is aangenomen, is een enorme stap op weg naar het bescherming en behoud van deze bijzondere dieren. 

Lees meer over de aanpak van WWF bij het beschermen van rivierdolfijnen.