Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Plasticvrij(er) op vakantie

Plastic op strand

Op vakantie gaan is voor veel mensen één van de leukste perioden van het jaar. Met bijvoorbeeld een ontspannen wandelvakantie naar een land met prachtige, ongerepte natuur. Of een heerlijke strandvakantie met uitzicht op een blauwe zee met kleurrijk koraal. Jammer genoeg kom je op deze plekken steeds vaker zwerfafval tegen. Verpakkingen van eten naast een wandelpad, aangespoelde flesjes op het strand of plastic zakjes in de zee. Thuis kan het vaak al lastig zijn om minder plastic te gebruiken, maar hoe doe je dit op vakantie?  

Waar kom je eigenlijk wegwerpplastic tegen op vakantie?

Er wordt nog steeds veel gebruik gemaakt van allerlei wegwerpartikelen, en zeker op vakantie zijn deze erg gemakkelijk en gebruikersvriendelijk. Op het treinstation of het vliegveld krijg je bijvoorbeeld vaak koffie in een plastic beker. En op een wandeling is het handig om een flesje water mee te nemen en brood in een plastic boterhamzakje. In je cocktail aan de bar krijg je standaard een plastic rietje. Ook andere gebruiksvoorwerpen voor op vakantie zijn vaak gemaakt van plastic, zoals een opblaasbare strandbal of luchtbed. Veel van deze artikelen worden maar korte tijd gebruikt, gaan snel stuk en worden weggegooid of belanden in de natuur. 

Tips om met minder plastic op vakantie te gaan

Sommige wegwerpartikelen zijn gemakkelijk te vervangen voor duurzame alternatieven. We hebben er een aantal op een rijtje gezet:

  • Waterflesjes: Eén van de meest gevonden afvalproducten op stranden is een plastic drinkflesje. Door je eigen waterfles mee te nemen en deze te hervullen komen er minder plastic flesjes in het milieu. Controleer wel even of het kraanwater in je vakantieland drinkbaar is. Zo niet, koop dat grote literflessen water, en hervul daarmee je kleinere waterfles.  
  • Koffiebekers to go: Bij veel koffietentjes is het mogelijk om je eigen beker mee te nemen, in plaats van gebruik te maken het plastic bekertje. Vaak krijg je dan zelfs korting! Als het toch lastig is om een beker mee te nemen, doe dan geen dekseltje op je koffie. Dit scheelt ook al veel plastic.
  • Plastic rietjes: Zeg waar het kan nee tegen een plastic rietje. Als toch graag een rietje wilt, neem dan een herbruikbare mee, bijvoorbeeld gemaakt van RVS of bamboe.  
  • Plastic tasjes: In Nederland mogen winkels geen gratis plastic draagtasjes meer meegeven, maar in andere landen is dit vaak nog niet zo. Neem ook op vakantie een herbruikbaar (linnen) boodschappentasje mee, en bespaar zo veel plastic!
  • Boterhamzakjes: Ook voor plastic boterhamzakjes zijn alternatieven bedacht. Boterhamtrommels, maar ook katoenen boterhamzakjes met een waterafstotende binnenkant zijn duurzaam en makkelijk schoon te maken, zodat je ze kan hergebruiken.
  • Shampoo: Flessen zeep en shampoo zijn gemaakt van plastic. Een duurzaam alternatief hiervoor is een zeep- en ook een shampooblok. Deze zijn ook erg makkelijk mee te nemen in je bagage, ze zijn namelijk een stuk kleiner dan een shampoofles en kunnen bewaard worden in een zeepdoosje.
  • Lokale clean-up: Op veel plekken worden opruimacties georganiseerd om afval uit natuurgebieden zoals stranden weg te halen. Doe op vakantie eens mee met zo’n clean-up en je hebt meteen een goede kans om de locals te ontmoeten!
Herbruikbare koffiebekers

Wat kun je verder nog doen?

WWF wil de VN aanzetten tot een internationaal verdrag om plasticvervuiling in de oceanen te stoppen. Help ook en teken de petitie!

TEKEN DE PETITIE