Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Samenwerken aan bosherstel

Jaboury Ghazoul

Jaboury Ghazoul, hoogleraar Ecosystem Management aan ETH Zürich, is benoemd op de Prins Bernhard Leerstoel voor Internationaal Natuurbehoud aan de Universiteit Utrecht, waar hij onderzoek zal doen naar best practices in bosherstel. 12 juni spreekt Ghazoul zijn oratie uit in het Academiegebouw in Utrecht.

Partnerschappen

“Wereldwijd zijn er veel bossen aan het veranderen,” legt Ghazoul uit. “Waar we in het verleden veel bos hebben verloren om allerlei redenen, herstellen veel van deze plekken zich nu weer tot het oorspronkelijke bos. Dat gebeurt op verschillende manieren: sommige plekken worden verlaten en herstellen zich op een natuurlijke manier. Andere plekken worden actief hersteld door overheden of ngo’s. We zien die ontwikkelingen in Europa en Noord-Amerika, maar ook in veel tropische landen. In Sabah, Maleisië, lopen er bijvoorbeeld partnerschappen tussen overheid, bedrijfsleven en onderzoekers om bossen te herstellen, wat goed is voor zowel het klimaat als de biodiversiteit.”

Verbinden van wetenschap en praktijk

Al sinds de oprichting in 1987 wordt de Prins Bernhard Leerstoel mede gefinancierd door het Wereld Natuur Fonds. Volgens WNF speelt de Prins Bernhard Leerstoel een cruciale rol in het verbinden van wetenschap en de praktijk van internationale natuurbescherming. WNF-directeur Kirsten Schuijt: “Het onderzoek van de huidige leerstoelhouder, professor Jaboury Ghazoul, sluit naadloos aan op de uitdagingen waar WNF bijvoorbeeld mee te maken heeft in een land als Indonesië waar steeds meer leefgebied van orang-oetans moet wijken voor plantages. In de nieuwe strategie van het Wereld Natuur Fonds ligt nu veel meer de nadruk op de zogeheten integrale landschapsbenadering. We kijken dan ook uit naar de resultaten van zijn veelomvattende onderzoek.”

30 jaar Prins Bernard Leerstoel

De Prins Bernhard Leerstoel voor Internationale Natuurbescherming bestaat dit jaar 30 jaar en is een bijzondere leerstoel, ingebed in de groep Ecology & Biodiversity van het departement Biologie van de Faculteit Bètawetenschappen. De leerstoel werd ingesteld in 1987 ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard (1911-2004) als erkenning voor zijn cruciale rol in de internationale natuurbescherming. Prins Bernhard was oprichter en eerste voorzitter van het WNF (Wereld Natuur Fonds) en leidde de Peace Park Foundation. In Nederland was de prins ruim dertig jaar voorzitter van de Nederlandse afdeling van het WNF. Tot aan zijn dood in 2004 was Prins Bernhard nauw betrokken bij de activiteiten van zijn leerstoel aan de Universiteit Utrecht. De  leerstoel wordt mede gefinancierd door het Wereld Natuur Fonds.

Lees het nieuwsbericht over de oratie van Jabouzy Ghazoul van de universiteit van Utrecht

Lees meer over de leerstoelen die gesteund worden door WNF