Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Sekania, het hard bevochten succesverhaal

Portret van Dylan en twee Griekse collega's op Zakynthos, met de zee op de achtergrond

Dylan de Gruijl is persvoorlichter voor WWF-Nederland. Op het Griekse eiland Zakynthos leert hij meer over de bescherming van dikkopschildpadden en bezoekt het paradijselijke toevluchtoord Sekania, dat mede dankzij WWF bestaat.

“Welkom in het paradijs”, lacht Charikleia als we de volgende dag met zijn tweeën na een steile afdaling Sekania oplopen. Dit is het exclusieve domein van de dikkopschildpadden. Verboden voor mensen, maar ík heb vandaag (zonder mijn gezin) het bijzondere voorrecht om er een kijkje te mogen nemen. Het strand valt onder het Marine Park. WWF-Griekenland bezit het stuk achterliggend land.

Uitzicht op het strand en de zee van Sekania

Enorm succes

Op het eerste gezicht zie ik een leeg strand, maar al snel vallen de sporen van schildpadden in het zand me op. Als we het strand oplopen volg ik nauwkeurig de voetstappen van Charikleia, bang om op schildpadeieren onder het zand te trappen. Charikleia: “De dichtheid van schildpadnesten is op Sekania één van de hoogste ter wereld.”

Zwemmende zeeschildpad onder water, Zakynthos

Sekania is een echt natuurbeschermingssucces. Het werd in 1994 als laatste ongerepte legstrand op Zakynthos bedreigd door het snel oprukkend toerisme. Strandgangers trokken naar de baai en er verschenen illegale strandtenten. WWF-Griekenland startte een bliksemactie. Sekania was de laatste mogelijkheid om een legstrand op Zakynthos af te schermen voor menselijke activiteit. Mede dankzij een inzamelingscampagne van Rangers in Nederland werd het gebied aangekocht. Sindsdien is het natuurgebied uitgegroeid tot het belangrijkste legstrand voor dikkopschildpadden in de Middellandse Zee.

Vuilnis

Aan de overzijde van de baai zie ik in de verte het drukke strand Laganas liggen, met zijn haven, overvolle hotels en strandtenten. Het contrast kan bijna niet groter. Hier geen gebouwen, geen geluid, geen kunstlicht. Toch zijn ook op Sekania de gevolgen van ongecontroleerd massatoerisme aanwezig, en wel in de vorm van een grote berg aangespoeld afval. “Dit is 600 kilo plastic afval, dat we op Sekania hebben verzameld”, vertelt Charikleia. “Het is aangespoeld vanuit andere delen van Zakynthos. Vervuiling is een groot probleem. Het massatoerisme blijft maar groeien, maar er is geen infrastructuur voor al het extra afval dat dat met zich meebrengt.”

Een stapel vuilnis met Chirakleia en de zee op de achtergrond

Op de terugweg ontmoeten we WWF-bewaker Mike. Vanuit zijn observatiepost op de kliffen tuurt hij met zijn verrekijker over het strand en de blauwe zee. Toezicht is hard nodig, vertelt hij. “Laatst nog moest ik ingrijpen toen een jacht aanmeerde en mensen over het strand gingen rennen. Ze waren verbaasd om te horen dat Sekania een beschermd natuurgebied is. Ze vertrokken vervolgens zonder problemen.”

Cruciaal

Als we Sekania verlaten kijk ik nog één keer naar het strand dat beneden ons ligt. Het verbaast me hoe belangrijk zo’n smal strand is voor de dikkopschildpadden in de Middellandse Zee. Hoe zou de populatie eraan toe zijn zonder dit bijzondere gebied? “Sekania is absoluut cruciaal voor hun voorbestaan”, zegt Charikleia. “Maar we kunnen niet blijven vertrouwen op één goed beschermd legstrand. De komst van zeeschildpadden naar Zakynthos is niet vanzelfsprekend. Toerisme en zeeschildpadden kunnen naast elkaar bestaan, mits het toezicht op de legstranden sterk verbetert. Ook moet de voorlichting veel beter, bijvoorbeeld al via reismaatschappijen. Toeristen willen best meehelpen en -betalen aan natuurbescherming, als ze maar bekend zijn met de natuurschat op Zakynthos.”

Lees ook het eerste deel van Dylan's blog.

Dylan met zijn gezin