Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Shell geeft olievergunningen in Noordpoolgebied op

Narwal steekt boven het ijs uit in het Noordpoolgebied

Mooi nieuws voor narwals, ijsberen en walvissen! Shell geeft 40 jaar oude, ongebruikte olievergunningen in Noord-Canada op. Daarmee wordt een bijzonder beschermd zeegebied in Lancaster Sound, een belangrijk gebied voor zeezoogdieren, mogelijk gemaakt. Shell heeft dit besloten na inzet van o.a. WNF. In Canada spande WNF een rechtszaak aan en in Nederland verzochten we Ben van Beurden, CEO van Shell, dringend de oude, ongebruikte vergunningen op te geven.

De vergunningen werden al in 1971 afgegeven, maar Shell heeft nooit in Lancaster Sound naar olie en gas gezocht. Ondanks het verlopen van de vergunningen trok de Canadese overheid ze niet officieel in. WNF in Canada besloot onlangs om de geldigheid van de vergunningen van Shell juridisch aan te vechten.

Groot beschermd zeegebied

Door het vrijwillig teruggeven van de vergunningen door Shell is nu de weg vrij gemaakt voor de Canadese overheid om een groot zeegebied te beschermen. Lokale Inuit-gemeenschappen en WNF pleiten hier al jaren voor. Lancaster Sound is ecologisch een enorm waardevol gebied. Nergens in Canada leven zoveel ijsberen bij elkaar, je ziet er vele beloega’s en maar liefst driekwart van alle narwals keert regelmatig terug naar hun favoriete plekken in deze regio.

Samen tegen klimaatverandering

“Dit is een buitengewoon belangrijke overwinning voor de natuur”, zegt Gert Polet, Noordpooldeskundige van WNF. “Maar het gaat om meer dan alleen bescherming van het zeegebied Lancaster Sound. Deze beslissing toont aan dat het bedrijfsleven, de lokale inheemse bevolking, natuurorganisaties en de overheid uitstekend kunnen samenwerken bij het beschermen van belangrijke gebieden.”

WNF Canada heeft een interactieve kaart ontwikkeld die het belang van Lancaster Sound laat zien voor mens en dier. Het gebied ligt aan de zuidelijke rand van de Last Ice Area; het enige gebied op de Noordpool waar ’s zomers nog zee-ijs zal liggen in 2050. Door opwarming van de aarde is dat naar verwachting elders op de Noordpool vrijwel overal verdwenen. Het maakt dit gebied essentieel om te behouden voor dieren die afhankelijk zijn van zee-ijs om te overleven, zoals de ijsbeer.