Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Skateboards maken van oude visnetten in Peru

Op het Tubbataha Rif is een 'spooknet' verstrikt geraakt, dat wordt verwijderd door een duiker

Afgedankt vistuig recyclen en zo het leven in zee beschermen. Dat is de gedachte achter het Net Positiva programma. In Peru gaat het Wereld Natuur Fonds samenwerken met initiatiefnemer Bureo, een bedrijf dat skateboards, speelgoed en zelfs kleding maakt van ‘spooknetten’.

Naar schatting blijft er elk jaar meer dan 600.000 ton aan visnetten achter in de zee. Dit is 10% van alle zee-afval. Zeeschildpadden, vogels en zeezoogdieren hebben al veel last van plastic afval. Vistuig is erg gevaarlijk voor ze; ‘spooknetten’ behoren tot de 5 dodelijkste afval-items voor het leven in zee. 

Samen visnetten recyclen

In andere landen, bijvoorbeeld in Chili, heeft Bureo al succesvolle programma’s lopen. Het doel van het Net Positiva programma in Peru is voorkomen dat meer dan 50 ton aan gebruikte visnetten in zee belanden. Vissers kunnen hun gebruikte visnetten op verschillende plekken inleveren. “Geweldig dat commerciële visbedrijven afgedankte netten aan het project gaan doneren. Daarnaast gaat WWF ook met traditionele, kleinschalige vissers in gesprek. We bieden ze zoor elke kilo oud vistuig compensatie. Een win-win voor vissers én het zeeleven”, zegt Aimée Leslie, directeur van het oceanenprogramma van WWF Peru. 

Stop plasticvervuiling!

We maken ons grote zorgen over de gevolgen van plastic afval voor de natuur. Om die reden vragen we iedereen om, net als de bijna 260.000 mensen die je al voor zijn gegaan, onze petitie te tekenen. Hierin worden de VN-lidstaten opgeroepen om actie te ondernemen en met afspraken te komen om plasticvervuiling in de oceanen te stoppen. 

Teken de petitie

Zeeschildpad zit verstrikt in vissersnet met zijn snuit erdoorheen