Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Stijging aantal nesten groene zeeschildpad in Suriname

Jonge lederschildpadden op het strand, Frans Guiana

WWF-Suriname telt jaarlijks het aantal nesten van 3 soorten beschermde zeeschildpadden: de lederschildpad, de groene zeeschildpad en de Warana. En er is goed nieuws, want er lijkt een voorzichtige stijging van het aantal nesten van groene zeeschildpadden te zijn.

De groene zeeschildpad legt ongeveer 3 tot 5 nesten per seizoen. Van deze soort werd in 2016 een aantal van 10.096 nesten geteld, in 2017 waren dat er 35.343 en in 2018 een aantal van 12.744. Groene zeeschildpadden maken hun nesten meestal in tussenpozen van ongeveer 2 jaar, vandaar dat het aantal nesten kan flink fluctueren. Daarom wordt er over meerdere jaren geteld om goede conclusies te kunnen trekken. En met alle eerdere tellingen die gedaan zijn, lijkt er een voorzichtige stijging van het aantal nesten van groene zeeschildpadden te zijn.

Daling nesten lederschildpad en Warana

De stijging van het aantal nesten van de groene zeeschildpad betekent helaas niet direct dat het goed gaat met alle drie de soorten zeeschildpadden. Het aantal nesten van de lederschildpad is helaas gedaald. Dat waren er in 2017 nog maar 742, terwijl dat er in 2013 1.238 waren. Van de Warana zijn er over de hele periode van 5 jaar 235 nesten geteld, dat is erg weinig.

Het blijft belangrijk voor alle soorten zeeschildpadden om hun legstranden en nesten beschermen.

Zeeschildpad zit verstrikt in vissersnet met zijn snuit erdoorheen

Bedreigingen voor zeeschildpadden

Zeeschildpadden zwemmen al miljoenen jaren in de zee, maar de laatste decennia worden ze sterk bedreigd. Volgebouwde stranden zorgen ervoor dat ze hun eieren bijna nergens meer kunnen leggen, hun eieren worden gestroopt, ze lijden onder vervuiling van de plastic soep in zee en ze raken verstrikt in visnetten als bijvangst. Wereldwijd zet WWF zich in voor meer beschermde zeegebieden zodat zeedieren zoals de zeeschildpadden veilige nest-, migratie- en leefgebieden hebben.

Actieplan 2019

In maart 2019 organiseert WWF Guiana’s in Suriname een bijeenkomst waarbij zeeschildpaddenexperts samenkomen om de stand van (nest)populaties en bedreigingen te bespreken. Het doel is om een actieplan te maken. Er zal een apart sessie gehouden worden over de afname van de lederschildpad en met name door de bedreiging van bijvangst. Meer hierover lees je op de website van WWF-Guiana’s.

Lees hier waarom er de laatste jaren veel meer vrouwelijke dan mannelijke zeeschildpadden geboren worden.