Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Stroperij brengt Californische bruinvis op rand van uitsterven

Vaquita dolfijn verstrikt in visnet

's Werelds meest bedreigde zeezoogdier, de vaquita, dreigt binnen afzienbare termijn uit te sterven. Uit nieuwe tellingen blijkt dat de populatie die alleen voorkomt in de Golf van Californië bij Mexico in een jaar is gehalveerd van circa zestig naar nog maar dertig dieren. Ook de laatste vaquita's, of Californische bruinvissen, worden nog altijd slachtoffer van illegale drijfnetten, waarin ze verstrikt raken en verdrinken.

De dramatische achteruitgang van het aantal vaquita's is bekend gemaakt door het wetenschappelijk comité voor herstel van de diersoort (CIRVA). Oorzaak is stroperij door criminele bendes die met drijfnetten vissen op de eveneens ernstig bedreigde totoaba. Deze vis is de favoriete prooi van de vaquita. De bruinvis belandt daardoor als bijvangst ook in de netten waar die langzaam sterft. De zwemblaas van de totoaba is een fortuin waard als delicatesse in China. De smokkelroute loopt van Mexico, via de Verenigde Staten naar China.

Onmiddellijk visserijverbod

Het Wereld Natuur Fonds is zeer bezorgd over het lot van de laatste vaquita's, die bekend staan als de kleinste bruinvissoort. De enige manier om de vaquita met zijn markante tekening te redden is een onmiddellijk verbod op alle visserij in het leefgebied en het aanpakken van de stroperij. Daarvoor moet handhaving op met name illegale drijfnetten beter worden uitgevoerd door de Mexicaanse marine en andere autoriteiten. WNF dringt er verder bij de Amerikaanse en Chinese overheden op aan de smokkel van totoaba beter te bestrijden. Daarnaast zou China de verkoop van totoabaproducten moeten verbieden.

De Mexicaanse overheid verbood in 2015 het gebruik van drijfnetten in het leefgebied van de vaquita. Daarnaast kregen lokale vissers, mede dankzij hulp van WNF-donateurs, visnetten waar de bruinvissoort uit kan ontsnappen. Deze inspanningen om legale visserij vaquitavriendelijk te maken worden echter volledig teniet gedaan door de sterk toegenomen stroperij op de totoaba.

Stroperij

Door stroperij sterven de laatste vaquita nu in hoog tempo. De populatie is de afgelopen drie jaar ingestortvan ruim negentig bruinvissen in 2014 naar nog maar zo’n dertig dieren nu. Na het uitsterven van de Chinese vlagdolfijn, dreigt nu weer een zeezoogdier te verdwijnen als gevolg van menselijke activiteiten. WNF wil met de Mexicaanse overheid en lokale vissers blijven samenwerken om de laatste vaquita's te beschermen en duurzame visserijmethodes te ontwikkelen.  

Meer informatie over de stroperij op de totoaba en gevolgen voor de vaquita vindt u hier