Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Succesvolle tiende telling van bruinvissen in Oosterschelde

Bruinvis onder water bij het Isle of Man, Verenigd Koningkrijk, Ierse zee.

Mooi nieuws uit de Oosterschelde. Tijdens de 10e bruinvistelling werden meer bruinvissen geteld dan vorig jaar. 30 vrijwilligers op 8 schepen kamden de Oosterschelde uit op zoek naar deze kleine walvissoort en telden maar liefst 40 dieren.

Kalfjes

Stichting Rugvin voert elk jaar een telling uit. Met betere onderzoeksgegevens kunnen de dieren ook beter beschermd worden. Dit jaar werden er 40 dieren geteld, waaronder 3 kalfjes. In 2017 werden er 34 bruinvissen in de Oosterschelde geteld. Een positieve ontwikkeling, aldus woordvoerder Frank Zanderink: "de slechtste tijd lijkt achter de rug, er zit weer groei in."

Langzaam herstel

Door giflozingen en een afname van de haringstand was de bruinvis in de jaren '60 bijna helemaal verdwenen voor de Nederlandse kust. De soort is sinds de jaren '80 weer langzaam aan het herstellen. Stichting Rugvin richt zich op het uitvoeren van onderzoek naar walvisachtigen in de Noordzee en Oosterschelde, waaronder de bruinvissen. WNF steunt Stichting Rugvin in dit onderzoek. Lees meer over wat WNF doet voor het Noordzeegebied en de dieren die er leven.

Ook een keer de Oosterschelde op om bruinvissen te tellen? Word vrijwilliger!

e