Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Supermarkt Bonaire helpt zeeschildpadden met verbod op plastic tassen

foto: Kevin Pursley
foto: Kevin Pursley


Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) is erg blij met het initiatief van de Bondigro supermarkt om plastic tassen te weren uit de winkel. De supermarkt heeft het verbod op plastic tassen eerder deze maand aangekondigd, en zal vanaf 1 januari ‘plastic-vrij’ zijn. Bondigro gaat bij de kassa’s papieren tassen verkopen en zal de opbrengst hiervan aan STCB doneren.

Mabel Nava, manager bij STCB: “Wij vinden dit een geweldig initiatief! Zeeschildpadden verwarren plastic tasjes vaak met voedsel en slikken ze in. Dit kan leiden tot blokkades in de spijsvertering, waaraan de schildpad uiteindelijk kan overlijden. Wij hopen dat andere supermarkten en winkels op Bonaire geïnspireerd raken door Bondigro’s actie en zullen volgen.”

Wereldwijd plasticprobleem

Plastic is wereldwijd een enorm probleem voor de oceanen en de dieren die daarin leven. Jaarlijks komt meer dan 5 miljoen ton plastic afval in zee terecht. Dit kost elk jaar miljoenen dieren het leven, waaronder vissen, vogels, schildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen. De dieren zien het plastic aan voor voedsel, wat ze vaak met de dood moeten bekopen.

Plastic soep: het probleem

Plastic soep: wat doet WNF?

Plastic op de Galapagoseilanden

Wat kun jij zelf doen tegen het plasticprobleem?

  • Gooi plastic afval in de plasticbak
  • Zorg dat je altijd een duurzaam tasje en duurzame drinkfles bij je hebt
  • Gebruik zo min mogelijk wegwerpproducten
  • Kies voor natuurlijke kleding zonder polyester
  • Ga op plasticdieet
  • Doe mee aan de Noordzee beach cleanup

Bescherming schildpad heeft succes

Onze partnerorganisatie STCB zet zich sinds 1991 in om de zeeschildpadden rond Bonaire en hun leefgebied te beschermen. Dit doet zij onder meer door voorlichting te geven aan toeristen en de lokale bevolking, onderzoek te doen, toezicht te houden op de schildpaddennesten en praktische aanpassingen te doen als menselijke activiteiten de leefomgeving van schildpadden te zeer verstoren

Onderzoeksresultaten laten zien dat de aantallen zeeschildpadden op Bonaire en Klein Bonaire de laatste jaren voorzichtig toenemen. Aangezien het ongeveer twintig jaar duurt voordat een zeeschildpad volwassen is en zich kan voorplanten, lijkt het erop dat we resultaat beginnen te zien van het beschermingswerk waarmee we 26 jaar geleden zijn gestart.

In 2016 werden ongeveer 9.700 zeeschildpadden geboren op de stranden van Bonaire en Klein Bonaire. Een recordaantal sinds STCB in 2002 begon met tellingen. Het ging om 5.700 karetschildpadden, 3.200 dikkopschildpadden en 800 groene zeeschildpadden. Dit zijn alle drie bedreigde soorten.