Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

The Great Bubble Barrier wint postcode Lottery Green Challenge 2018

Winnaar Anne Marieke Eveleens poseert met de cheque van de Green Challenge

Na maanden van spanning was donderdag 13 september de finale van de Postcode Lottery Green Challenge 2018, een competitie die is uitgegroeid tot een van de grote jaarlijkse duurzaamheidswedstrijden ter wereld. Tijdens de finale wist de 29-jarige Anne Marieke Eveleens de internationale jury te overtuigen met haar ‘Bubble Barrier’, een revolutionair luchtbellengordijn om de plastic soep in onze oceanen te bestrijden. De hoofdprijs is 500.000 euro om de groene innovatie verder te ontwikkelen. 

The Great Bubble Barrier

Om de plastic soep aan te pakken heeft The Great Bubble Barrier een luchtbellenscherm voor rivierbeddingen ontwikkeld dat plastic afvangt voordat het in zee terecht komt. Ongeveer 80% van het plastic in de zee stroomt via rivieren de oceaan in. Eveleens haar uitvinding perst lucht onder hoge druk door een geperforeerde buis op de rivierbodem. Hierdoor ontstaat een gordijn aan luchtbellen dat zowel de stroom van plastic afval aan het wateroppervlak als de zwevende microdeeltjes onderwater blokkeert. Langs het luchtbellengordijn drijft het plastic naar de waterkant waar het wordt afgevangen voor recycling. Eveleens (29): “Dat ik hier nu als winnaar sta, had ik nooit durven dromen! Het prijzengeld helpt ons om nieuw talent aan te trekken, maar ook om een eigen afvangsysteem voor plastic te ontwikkelen. Daarnaast kunnen we nu een ‘Bubble Barrier’ in Nederland in gebruik nemen. Geweldig!”

Spannende finale

Dit jaar dienden een recordaantal van 845 ondernemers vanuit 100 landen hun duurzame ondernemingsplan in om klimaatverandering tegen te gaan. The Great Bubble Barrier nam het in de finale op tegen Reverse Resources uit Estland, de Nederlandse start-up AquaBattery, LettUs Grow uit het Verenigd Koninkrijk en de Amerikaanse start-up AlgiKnit. De tweede prijs is voor Ann Runnel en haar start-up Reverse Resources, een recyclemarktplaats voor de textielindustrie. Als 2e finalist wint Ann 200.000 euro. De overige 3 finalisten gaan ieder met 100.000 euro naar huis. Hiermee komt de totale prijzenpot van één van de grootste duurzaamheidscompetities ter wereld op 1 miljoen euro. Naast het prijzengeld krijgen alle 5 finalisten een half jaar coaching van experts om hun zakelijke kansen te vergroten.