Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Trang Nyugen, natuurbeschermer: “Be a wildlife warrior, not a wildlife worrier”

Trang en Elke poseren samen voor een foto

Hoe een op het eerste gezicht lief, onschuldig klein meisje een enorm dappere vrouw blijkt te zijn met een vastberadenheid waar je u tegen zegt: Elke van Gils, junior adviseur wildlife crime bij WNF was diep onder de indruk van Trang Nguyen, natuurbeschermer pur sang.

Afgelopen vrijdag 20 april vond de jaarlijkse uitreiking van de Future For Nature Awards plaats in Burgers Zoo Arnhem. Drie jonge natuurbeschermers kregen ieder 50.000 euro om hun belangrijke natuurbeschermingswerk voort te kunnen zetten. Ik, Elke van Gils, ben junior adviseur bij het WNF en was aanwezig bij de ceremonie. Een geweldige dag vol met inspirerende natuurbeschermingsverhalen! Hier draait het om: de nieuwe generatie van natuurbeschermers die het verschil gaan maken. Aangezien ik zelf werk aan het aanpakken van de illegale handel in wildlife, trok 1 winnaar mij specifiek: de Vietnamese Trang Nguyen. Een op het eerste gezicht lief, onschuldig klein meisje. Maar daaronder schuilt een ontzettend dappere vrouw met een vastberadenheid waar je u tegen zegt.

De beer van de buurman

Trang Nguyen is 27 jaar oud, nu al in Vietnam verkozen tot een van de meest invloedrijke personen onder de 30, heeft haar eigen boek geschreven, een eigen organisatie opgezet en zet zich onvoorwaardelijk in voor het bestrijden van wildlife crime. Het begon allemaal toen ze nog maar 8 jaar oud was en zag hoe haar buren een beer in een kooitje hielden om gal af te nemen. Ze was ontzettend geschrokken, maar  vastbesloten om zich in te zetten voor het beschermen van diersoorten in haar bos. Ze kreeg van haar eigen ouders te horen dat het niks was om als meisje het bos in te gaan, dat was toch iets voor rijke westerse mensen die niks beters te doen hadden? Eigenwijs als ze was, is ze er toch voor gegaan en heeft ze (vaak zonder medeweten  van haar ouders) een weg gebaand naar haar doel. Ze moest onder andere Engels zien te leren, studies volgen en geld sparen voor internet om in contact te komen met NGO’s in de buurt. Toen was ze nog maar 13 jaar oud, en zonder ervaring nam niemand haar aan. Toch bleef ze volhouden, en toen ze 15 was kreeg ze een mail van TRAFFIC (een internationale organisatie die de illegale handel in wilde dieren en planten bestrijdt) om een vrijwilligersproject te komen doen. Op haar 18e begon ze haar master Wildlife Conservation in Engeland en ging ze onderzoek doen naar lemuren in Madagaskar. Haar PhD-graad heeft ze vervolgens kunnen doen door het Russel E. Train Fellowship van het WWF.

Neushoornhoorns te koop aangeboden in Nhi Khe, Vietnam

Neushoornhoorns te koop in Vietnam

WildAct

Plotseling werd ze ernstig ziek kreeg een verwoestende diagnose: kanker. Alles stortte in voor Trang. Haar doel om aan natuurbescherming te werken zakte ineen. In het ziekenhuis las ze een folder over het gebruik van neushoornhoorn als geneesmiddel voor kanker. Dát was voor haar de trigger om door te zetten. De hoorn van neushoorns bestaat uit keratine, dezelfde stof als waaruit onze vingernagels bestaan en is dus helemaal geen geneesmiddel voor kanker. In haar angst om dood de gaan zonder een bijdrage te hebben geleverd aan het beschermen van deze dieren, zette ze haar organisatie WildAct op. Gelukkig werd ze beter.

In de jaren daarna heeft Trang undercoverwerk gedaan, een programma opgezet over ivoorhandel, lokale capaciteitstrainingen verzorgd en steun aan de autoriteiten geleverd. Ze is tijdens haar undercoverwerk in situaties beland waarin je als jonge vrouw echt niet terecht wil komen, maar toch blijft ze doelbewust werken aan het bestrijden van de illegale handel in wildlife in Vietnam.

Eerste opleiding voor natuurbeschermers

Trang gaf bij het in ontvangst nemen van haar prijs een inspirerende speech over haar wilskracht om door te zetten. “Leren van falen en niet opgeven”, “iemand moet iets doen en als ik dat ben, ben ik meer dan bereid om de risico’s daarvoor te nemen”, zijn maar twee quotes uit haar toespraak. Tijdens haar speech vertelde ze ook dat het bewust maken van mensen niet genoeg is om de illegale handel aan te pakken. Mensen moeten betrokken worden en weten wat de impact is van hun eigen daden en hun manier van leven erop aanpassen. Het is niet alleen het probleem van de Aziaten (waar de vraag naar wildlife-producten hoog is), ook niet van de Afrikanen (waar stroperij plaatsvindt) en ook niet van de Europeanen (doorvoerlanden voor veel illegale producten). Het is een probleem van ons allemaal!

Van de Future For Nature-prijs, 50.000 euro, wil ze de eerste universitaire opleiding voor natuurbescherming in Vietnam opzetten. Daarnaast onderzoekt ze met haar organisatie WildAct het wereldwijde netwerk van illegale handel in wildlife. Die handel vindt vooral plaats tussen Vietnam en Afrika: Vietnam is het land met de grootste handel in neushoornhoorn, vermalen tot poeder als geneesmiddel of tegen een kater, of als armband, om te pronken met je rijkdom.

Vastberadenheid

Het verhaal van Trang trok me omdat ik mijn eigen vastberadenheid terugzag in haar: van jongs af aan waren we beide gedreven om een bijdrage te leveren aan natuurbescherming en nooit dat doel uit het oog te verliezen. We streven naar een wereld waarin we respectvol met andere soorten op aarde omgaan en ervoor zorgen dat de aarde op een duurzame manier doorgegeven wordt aan toekomstige generaties.

Trang en de andere winnaars van de Future For Nature Awards zijn de mensen die we nodig hebben in de frontlinie om te vechten voor de bescherming van natuur en wilde soorten. Maar ook vanuit Nederland kunnen we een bijdrage leveren. De Future For Nature Award-uitreiking geeft mij weer extra motivatie om, vanuit mijn positie bij WNF, te proberen de illegale handel in wildlife terug te dringen.