Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Twee jaar op rij geen neushoorns gestroopt in Nepal!

Indische neushoorn met kalf, Chitwan NP, Nepal

Aan de ene kant van de wereld, in Zuidelijk Afrika, vallen de neushoorns bij bosjes ten prooi aan stropers. Aan de andere kant, in de bergstaat Nepal, hebben ze voor het tweede achtereenvolgende jaar geen enkele neushoorn verloren door stroperij. Op 2 mei maakte de Nepalese overheid dit resultaat van haar succesvolle zero poaching-aanpak bekend.

Het succes is te danken aan de politieke wil op het hoogste niveau, gecombineerd met de actieve betrokkenheid van parkautoriteiten, leger, politie, natuurbeschermers en lokale bevolking.

Zero poaching

Het is voor het eerst dat Nepal twee jaar op rij zero poaching weet te bewerkstelligen. In 2011 lukte het voor de eerste keer om 365 dagen achter elkaar geen één neushoorn te verliezen. Daarna is dat nog drie keer herhaald en nu dus voor het eerst 730 dagen, twee hele jaren aaneen. In die tijd zijn er alleen al in Zuid-Afrika, waar drie neushoorns per dag worden gedood, 2190 ten prooi gevallen aan wildlife criminelen.

De populatie neushoorns in Nepal is de afgelopen jaren groter geworden door het stevige anti-stroperijbeleid. In het land leven nu 645 Indische neushoorns, meer dan er ooit officieel zijn geteld.

Lees meer op panda.org