Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Uitgestorven Javaanse tijger gesignaleerd?

Is er nu een tijger of luipaard op Java gesignaleerd?

Parkwachters in Ujung Kulon National Park op Java in Indonesië filmden vorige maand een grote kat vlakbij het karkas van een wild rund. Was er echt een Javaanse tijger opgedoken die ruim 40 jaar geleden al uitgestorven werd verklaard?! Het is mogelijk, maar de wazige beelden die rangers van het dier maakten, geven geen uitsluitsel. WNF Indonesië startte direct een expeditie om te zoeken naar het dier.

"Als het een tijger is, is het supergroot nieuws", zegt Gert Polet, hoofd soortenbescherming van het Wereld Natuur Fonds. "Het gaat heel slecht met de tijgers, er zijn al 3 ondersoorten uitgestorven. Als de Javaanse tijger het toch heeft overleefd, zou dat het bewijs zijn dat je niet moet opgeven in de natuurbescherming."

Deskundigen van WNF in Indonesië zeggen 95 procent zeker te zijn dat het om een luipaard gaat. De vorm van het lichaam, de houding van de staart, de grootte van de kop en de manier van bewegen lijken erg op die van een luipaard. Wat de onzekerheid veroorzaakt komt vooral doordat de vacht eerder gestreept lijkt te zijn dan gevlekt. Javaanse luipaarden zijn bedreigd en laten zich zelden zien.

Onzichtbaar in jungle

Ujung Kulon NP is het laatste leefgebied van de ernstig bedreigde Javaanse neushoorn waarvan er nog zo’n 60 zijn. "Het gebied is vlak met heel dichte jungle. Als je 2 meter langs een dier loopt, zie je het niet. Ook een neushoorn niet."

Dat zich tussen de bomen decennialang een tijgersoort heeft opgehouden is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk. WNF hoopt dat de cameravallen die nu al gebruikt worden om de neushoorns in het gebied in de gaten te houden, een foto zullen opleveren die duidelijkheid geeft. Een pluk haar zou nog beter zijn, dan kan DNA-onderzoek gedaan worden. Polet: "Je weet het nooit. Er gebeuren vreemde, interessante dingen in de natuur."