Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Verdubbeling wildreservaat Bangladesh nog niet genoeg

Bengaalse tijger in mangrove

Bangladesh heeft het oppervlak van het wildreservaat in ’s werelds grootste mangrovebos, de Sundarbans, meer dan verdubbeld. De uitbreiding is een belangrijke stap in bescherming en verdubbeling van het aantal tijgers, maar heeft volgens WNF alleen effect als de regering de bouw van een energiecentrale in dit gebied heroverweegt.

Meer dan de helft van de ruim 6.000 vierkante kilometer grote Sundarbans (ongeveer zo groot als de provincie Friesland) is deze week tot reservaat bestempeld. De Sundarbans lopen deels door tot in het oosten van India. Ze zijn het leefgebied van zeldzame diersoorten zoals Irrawaddy-dolfijnen en Bengaalse tijgers, die vanwege stroperijen en het verdwijnen van hun leefgebied tot bedreigde diersoorten behoren. Voorheen was het wildpark beperkt tot bijna een kwart van het totale woud en hadden dorpelingen en toeristen onbeperkt toegang tot de rest van het mangrovewoud.

Aantal tijgers zal toenemen

Onderzoek in 2015 laat een dramatische afname van het aantal Bengaalse tijgers zien: nog maar 106 tijgers ten opzichte van 440 in 2004. Volgens Monirul Khan, tijgerexpert en professor zoölogie aan de Jahangirnagar University, helpt verdubbeling van het wildreservaat dit aantal weer te vergroten.

Hoofd van het overheidsproject voor toezicht op tijgers, Amir Hossain, vertelt dat het uitgebreide wildpark een plek zal zijn waar tijgers veilig kunnen rondzwerven en zich voort kunnen planten. "Veel minder mensen krijgen toegang tot het uitgebreide wildpark.”

Omstreden energiecentrale

Ondanks deze uitbreiding heeft het kwetsbare ecosysteem van het gebied nog steeds te maken met een onhoudbare situatie, aldus experts. Oorzaak is de ontwikkeling van een omstreden energiecentrale aan de rand van het woud.

Een VN-agentschap heeft de regering eind oktober 2016 al gevraagd de bouw van de energiecentrale te stoppen. De kans is namelijk groot dat het Werelderfgoed onherstelbaar beschadigt door de vervuiling die de centrale veroorzaakt. "De regering moet de bouw van de energiecentrale dan ook heroverwegen. Want alleen uitbreiding van het wildreservaat maakt nog niet genoeg verschil voor de tijgers en andere dieren in de Sundarbans”, aldus Khan.