Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Vier jaar cel voor smokkelaar van tijgervellen

Tijgerhuid in beslag genomen op vliegveld UK

In India is een beruchte smokkelaar van lichaamsdelen van tijgers en luipaarden veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf met dwangarbeid. Hij zou betrokken zijn bij de smokkel van wildlife voor de internationale markt. De verdachte bekende bij zijn verhoor betrokken te zijn geweest bij het verhandelen van 125 tijger- en 1200 luipaardhuiden in India en daarbuiten.

De man was een hardnekkige handelaar. Ook in 2004 werd hij al eens gearresteerd met 456 klauwnagels van tijgers en luipaarden. De Special Task Force van de deelstaat Madya Pradesh die hem in februari arresteerde, is blij met zijn veroordeling.

Tegelijkertijd kregen ook vier andere wildlife criminelen vier jaar gevangenisstraf aan hun broek. Een van hen was in 1988 al eens gepakt met 129 dierenhuiden bij zich, maar wist toen te ontsnappen. De vijf moeten ook een boete van 10.000 rupia (130 euro) elk betalen. Doen ze dat niet dan krijgen ze nog 10 maanden cel erbij.

Uit reacties op sociale media blijkt dat veel Indiers vier jaar als straf voor het verhandelen van zoveel beschermde dieren veel te laag vinden.

In juli trokken natuurbeschermers in India aan de bel over het stijgende aantal gedode tijgers door stropers en mens-dierconflicten. In India komt meer dan de helft van het totale aantal (3900) tijgers in het wild voor. Maar ze komen steeds meer in het nauw door verlies van leefgebied en door stroperij die gedreven wordt door de groeiende vraag naar tijgerdelen als medicijn of statussymbool.