Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Vrijgelaten amoertijger 'Uporny' dood aangetroffen

Siberische rtijger 'Koppig wordt onderzocht voor zijn vrijlating

Triest nieuws uit het Russische Verre Oosten: een twee jaar geleden vrijgelaten Siberische tijger is dood aangetroffen. Het vijfjarige mannetje had wonden aan zijn kop en op zijn rug. De exacte doodsoorzaak wordt nog onderzocht.

Pavel Fomenko, Hoofd Bedreigde Soorten van WWF in de Amoer regio: “Het is zo ontzettend jammer dat tijger Uporny (Russisch voor ‘koppig’ omdat hij de transportkooi niet uit wilde waar hij in vervoerd was) dood is. Deze jonge, krachtige, mannetjestijger was voor ons allemaal een symbool geworden van de strijd van tijgers om hun voortbestaan in het wild. Na zijn vrijlating heeft Uporny twee jaar in de Russische taiga gezworven. In deze periode hebben we dankzij zijn GPS halsband unieke data verzameld over het aanpassingsproces van een vrijgelaten tijger op  een van de koudste plekken op aarde. Hij leefde in een gebied met metershoge sneeuw en temperaturen van soms wel -40. Wij konden z’n levensverhaal optekenen aan de hand van de GPS-signalen. Tot we afgelopen maand het contact kwijtraakten..”

Stroperij

Het is niet waarschijnlijk dat het mannetje door stropers is gedood. De plek waar Uporny eerder deze maand werd gevonden is ver weg van de bewoonde wereld. Fomenko: “Hij is waarschijnlijk in gevecht geraakt met een bruine beer of een andere tijger om een prooi, maar de autopsie moet 100% uitsluitsel geven. Het laat weer eens zien dat amoertijgers onder harde natuurlijke omstandigheden moeten overleven. We moeten er dan ook voor zorgen dat er niet nog meer dood gaan door stroperij. Dankzij Uporny hebben we wel waardevolle kennis opgedaan om conflicten tussen mens en dier beter aan te pakken.”

Pootafdruk in de sneeuw van een Siberische tijger

Huis van de Tijger

Uporny was in 2014 gevonden in een gebied met weinig prooidieren. Daardoor was hij een bedreiging voor de lokale bevolking en werd aangemerkt als 'conflicttijger'. Met hulp van WNF in Rusland werd het dier overgebracht naar een rehabilitatiecentrum voor conflictdieren. In 2015 werd hij onder grote mediabelangstelling vrijgelaten in “Huis van de Tijger” in Anyuisky Nationaal Park. Via satelliet data en checks in het wild werd duidelijk dat de amoertijger zo’n 200 kilometer noordoostwaarts was gegaan en zich daar had gesetteld.

De populatie Siberische tijgers in Rusland is de laatste tien jaar gegroeid. Volgens de laatste telling van 2015, leven er nu tussen de 480 en 540 Siberische of amoertijgers in het verre oosten van Rusland. De vorige telling in 2005 gaf 423 tot 502 tijgers aan.