Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Vrijgelaten Iberische lynx 'Mesta' heeft twee welpjes!

De jonge Iberische vrouwtjeslynx Mesta werd vorig jaar vrijgelaten bij de Sierra Morena, een berggebied ten zuiden van de Spaanse hoofdstad Madrid. Ze heeft er duidelijk geen gras over laten groeien: een jaar later heeft ze twee kleintjes.

“Wat een sensatie!” riep WNF-collega Ramón Pérez de Ayala uit toen hij de eerste beelden van Mesta en de kleintjes zag. “De videobeelden zijn niet heel scherp, maar ik krijg er kippenvel van. Zo geweldig!” Onze Spaanse WNF-collega’s volgen Mesta en andere uitgezette lynxen op de voet met behulp van cameravallen en de GPS-zender die de bedreigde katachtigen om hebben. WNF en andere organisaties werken hard aan herintroductie van Iberische lynxen in deze regio, waar weinig dieren zijn.

Nest Iberische lynx welpjes van Mesta in Sierra Morena

Drie welpjes?

Mesta heeft de kleintjes gekregen in een hooi-opslag in het gebied van LIFE/Iberlince, het Spaans-Europese lynx-herintroductieproject. Daarna heeft ze de welpjes naar een rotsachtig en bosrijk gebied gesleept, waar ze goed beschut zijn. De beelden van de kleintjes zijn onder meer gemaakt met behulp van cameravallen. Er lijkt nog een derde welpje zichtbaar, maar dit is nog niet bevestigd.

Mesta loopt met welp

Stijging van Iberische lynxen

In februari van dit jaar maakte het Spaans-Europese samenwerkingsproject bekend dat in de laatste tien jaar (van 2006-2016) het aantal Iberische lynxen in Spanje en Portugal is toegenomen van 177 naar 475; een verdriedubbeling. WNF-Spanje is blij dat alle beschermingsmaatregelen van de samenwerkingspartners lijken te helpen: “De groei van de laatste jaren is vooral te danken aan het herintroductieprogramma. Elk jaar worden in Spanje en Portugal jonge lynxen uitgezet. Vorig jaar was extra bijzonder, want voor het eerst in jaren hebben Iberische lynxen zich in alle vier herintroductiegebieden voortgeplant. Dat hebben we in jaren niet gezien en dit is vanzelfsprekend een heel goed teken!”

Mesta

Vrouwtjeslynx Mesta is in februari 2016 uitgezet in het bergachtige gebied van de oostelijke Sierra Morena, op zo’n 240 kilometer ten zuiden van Madrid. In totaal hebben WNF en partnerorganisaties vorig jaar 37 lynxen in de natuur vrijgelaten.