Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Vrijgelaten Perzisch luipaardvrouwtje duikt op in Abchazië

Inwoners van het Abchazische dorpje Lykhny kregen eind vorig jaar de schrik van hun leven. Victoria, 1 van de 3 in het wild uitgezette Perzische luipaarden, bleek ’s nachts in de buurt van het gehucht rond te struinen. De autoriteiten namen het zekere voor het onzekere en brachten het vrouwtje terug naar het Perzische LuipaardenCentrum in het Russische Sochi. Vanuit daar is ze na grondig medisch onderzoek weer vrijgelaten in de natuur, ‘gewapend’ met een nieuwe GPS-halsband.

Sinds juni vorig jaar, een jaar na haar vrijlating in het Kaukasus Natuurreservaat, wisten collega’s van WWF in Rusland niet waar Victoria was. Haar GPS gaf geen data meer door. In 2016 was ze een van eerste Perzische luipaarden uit een fokprogramma die uitgezet zijn in een gebied waar deze dieren eerder zijn uitgestorven. Lykhny, een dorpje vlakbij de Zwarte Zee, ligt zo’n 100 kilometer van de plek waar ze in eerste instantie was vrijgelaten. Dit betekent dat ze een behoorlijke afstand heeft afgelegd over de noordelijke en zuidelijke hellingen van het ruige Kaukasusgebergte.

Skigebieden

Volgens de dierenartsen verkeert Victoria in uitstekende gezondheid en is ze erg bang voor mensen: twee voorwaarden die nodig zijn om weer in het wild teruggezet te worden. Dat het vrouwtje zo sterk en gezond is betekent volgens Igor Chestin van WWF-Rusland ook dat het potentiele leefgebied in de Kaukasus heel geschikt is voor deze katachtige: “Daarom is het ook zo belangrijk dat de natuurgebieden in het grensgebied van Abchazië en Rusland goed beschermd blijven. Er moet wat ons betreft dan ook meteen een streep door de plannen om skigebieden uit te breiden in onder meer het natuurreservaat waar Victoria eerder was uitgezet.”