Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

VS en Canada beschermen samen de Noordpool!

Dit is geweldig nieuws! President Obama van de VS en  premier Trudeau van Canada beschermen samen een aantal grote en belangrijke zeegebieden op de Noordpool tegen olie- en gasboringen.

Meer dan 500.000 km2 beschermd!

Een week nadat Amerikaanse wetenschappers de alarmerende Arctic Report Card uitbrachten, wordt er een grote stap gezet met het beschermen van meer dan 500.000 vierkante kilometer van een van de meest betoverende maar ook bedreigde gebieden op onze planeet! En dit mooie resultaat is ook zeker te danken aan de ruim 300.000 WWF-supporters die zich voor de Noordpool lieten horen via petities, e-mails en via de sociale media.

IJsbeer moeder met kind in Alaska

Bijzonder gebied

De Noordpool herbergt veel bijzondere dieren die nergens anders voorkomen. Denk aan de machtige ijsbeer, of de eenhoorn van de zee; de Narwal. Maar ook beluga’s en walrussen. De zeegebieden die nu worden gevrijwaard van olie- en gasboringen zijn de Beaufortzee en de Tsjoektsjenzee bij Alaska.

Kans op terugdraaien besluit door Trump?

Het Amerikaanse besluit is genomen op basis van een wet uit 1953 die ook de basis is van bescherming van belangrijke Amerikaanse natuurgebieden zoals Yosemite en Yellowstone. Men verwacht dan ook dat de toekomstige president van de VS, Trump, dit besluit niet eenvoudig kan en zal terugdraaien..

Goed begin

Het is een belangrijke stap voorwaarts naar betere bescherming van de Noordpool, maar er moet nog veel gedaan worden, want naast olie- en gasboringen is er een continue en veel grotere dreiging voor de Noordpool en de dieren en de mensen die er leven: onze alsmaar warmer wordende aarde.

Lees hier meer (Engelstalig)