Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Walviscamera's leveren schat aan kennis op

Bultrugwalvis

Hoe ziet een dag uit het leven van een walvis eruit? Om dat te ontdekken voorzien wetenschappers walvissen in de zeeën rond de Zuidpool van camera’s en sensoren. Dit levert een hoop nieuwe kennis op over het gedrag en de gewoonten van de zachtaardige zeereuzen. Kennis die van groot belang is om de dieren beter te kunnen beschermen.

Belangrijke gebieden voor walvissen

In het Zuidpoolgebied leven veel grote walvissoorten. Over hun gewoonten en verspreiding is echter nog weinig bekend. Waar verblijven ze precies en in welke gebieden verzamelen ze hun voedsel? Nu klimaatverandering en krillvisserij rond de Zuidpool toenemen, is het nóg belangrijker hier meer over te weten te komen. Met nieuwe technologie kunnen wetenschappers ontdekken wat de belangrijkste gebieden zijn voor de walvissen, zodat deze plekken beter beschermd kunnen worden.

Camera met zuignappen

Voor dit onderzoek werkt WNF samen met dr. Ari Friedlaender, een walvisecoloog die al meer dan 15 jaar op en rond de Zuidpool werkt. WNF-Australië schonk de wetenschappers drie walviscamera’s. Hiermee doen ze onderzoek naar bultruggen en dwergvinvissen. Met zuignappen wordt de camera op de rug van de walvis bevestigd. Na 24 tot 48 uur raakt het apparaat weer los, waarna het door het team wordt opgepikt en hergebruikt.

Wekenlange walvisbijeenkomsten

Friedlaender: “We leren voortdurend nieuwe dingen. We hebben kunnen aantonen dat walvissen overdag veel tijd besteden aan rust en contact met soortgenoten en voornamelijk ’s avonds en ’s nachts gaan fourageren. Ze komen in groten getale bijeen in bepaalde baaien. Daar blijven ze dan weken om te eten. Als we weten waar en hoe vaak de walvissen voederen en waar ze heen gaan om te rusten, kunnen we die informatie gebruiken om de dieren en hun ecosysteem te beschermen.”

Oog in oog met een vriendelijke reus

Het werk met de walvissen levert bijzondere ervaringen op. Friedlaender vertelt over twee walvissen die na het aanbrengen van de camera wel een uur lang rond de boot bleven cirkelen. “Ze waren voorzichtig en nieuwsgierig en leken ons net zo interessant te vinden als wij hen. Het gevoel is moeilijk te beschrijven als een walvis van 15 meter en 40 ton naar je terugkijkt van centimeters afstand. We waren allemaal erg geraakt door deze ervaring.”

Ga naar de pagina's over het walvissenproject (Engelstalig)

Teken de petitie voor bescherming van de baaien waar de walvissen verblijven

Bekijk de video over het onderzoek

krill: basis van zeeleven is in gevaar

Baleinwalvissen leven van krill. Dit kleine kreeftachtige diertje vormt de basis van de voedselketen in de zeeën rond de Zuidpool. Krill komt samen in scholen. Soms zijn die zelf zo groot en dicht, dat ze zichtbaar zijn vanuit de ruimte.

Ook mensen vissen op krill. In dezelfde gebieden waar veel zeedieren leven die van krill afhankelijk zijn. Daarnaast neemt het zee-ijs op de Zuidpool snel af door de opwarming van de aarde. Door deze factoren staan de krillpopulaties onder druk. Het is van groot belang de populaties te beschermen, om te voorkomen dat het hele ecosysteem van de poolzee instort.