Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Walvissen en dolfijnen

Walvissen en dolfijnen
Andere namen walvisachtigen; walvissen, dolfijnen en bruinvissen
Wetenschappelijke naam Cetacea
Engelse naam cetaceans; whales and dolphins; whales, dolphins and porpoises
Verspreiding zeeën wereldwijd; dolfijnen in enkele tropische rivieren
Leeftijd mogelijk tot 200 jaar (Groenlandse walvis)
Voeding vis, inktvis, kreeftachtigen
Lengte max. 1,5 m (vaquita) tot max. 33 m (blauwe vinvis)
Gewicht max. 50 kg (vaquita) tot max. 190.000 kg (blauwe vinvis)
Aantal soorten 83
onderverdeling 2 subordes; 13 families

De walvisachtigen lijken op het eerste gezicht op vissen. Het zijn echter zoogdieren die in hoge mate zijn aangepast aan het leven in het water. Ze zijn vrijwel onbehaard, hebben een gestroomlijd lichaam en vinvormige voorpoten. Zoals alle zoogdieren ademen ze met longen, zijn warmbloedig en zogen hun jongen.

De walvissen worden onderverdeeld in de baleinwalvissen en de tandwalvissen. De tandwalvissen vormen de soortenrijkste groep, waar ook de dolfijnen en de bruinvissen (de kleinste walvisachtigen) bij horen. De baleinwalvissen zijn de grootste. De blauwe vinvis is zelfs het grootste dier aller tijden.

De grote walvissen hebben in het verleden zwaar te lijden gehad onder de jacht. WNF heeft zich met succes voor deze reuzen ingezet. Een van de grootste successen was de instelling van het Antarctisch Walvis-reservaat in 1994.

Meer informatie over walvissen en dolfijnen

TEST JE WALVISKENNIS

Campagne-afbeelding met tekening van een walvis en allerlei logo's

Doe hier de Walkwis!