Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Wat fietskabels, koeien en medicijnen te maken hebben met het verdwijnen van grote katten

Grote katten krijgen het - hoe machtig en krachtig ze er ook uitzien - door menselijk handelen steeds moeilijker. Naast verlies van leefgebied en stroperij zijn er nog meer, onverwachte, bedreigingen voor Big Cats.

Staaldraad van fietsen als valstrik

Staaldraad van fietsremmen wordt steeds vaker ingezet voor het maken van valstrikken. En al zijn deze vallen niet altijd geplaatst met het doel om grote katten te doden, de vallen maken geen onderscheid tussen dieren. Zo komt het steeds vaker voor dat grote katten de dupe worden van deze illegale manier van jagen.

Medicijnen en statussymbolen

Op dit moment leven er nog maar 3900 tijgers in het wild. Maar, in gevangenschap (in landen als China, Thailand, Laos en Vietnam) leven er nog zo’n 8000 tijgers. Goed nieuws zou je denken. Maar déze tijgers worden gefokt voor illegale handel. Er worden nog steeds enorme bedragen neergeteld voor tijgerproducten: van gebruik in traditionele medicijnen tot statussymbolen.

Kostbare botten

De vraag naar tijgerbotten stijgt. Daarom wordt steeds vaker het skelet van leeuwen gebruikt voor verwerking in traditionele Aziatische medicijnen als alternatief voor deze tijgerbotten.

Vee en plantages

De jaguar – de grootste kat van Amerika – leeft nu nog maar op de helft van het gebied waar hij ooit leefde. Het oorspronkelijke leefgebied van de jaguar wordt nu gebruikt voor het houden van vee en voor plantages.

Boze boeren

Door gebrek aan voedsel en gebrek aan ruimte trekken sneeuwluipaarden steeds vaker de bewoonde wereld in op zoek naar eten, zoals een geit of een koe. Boeren verliezen op deze manier hun vee en dus hun inkomen aan sneeuwluipaarden. Als verdediging of vergelding worden sneeuwluipaarden gedood.

Sneeuwluipaard in de sneeuw op een rots, e-card, Merry Christmas

3 maart - World Wildlife Day

3 maart is het World Wildlife Day. Op deze dag vragen we aandacht voor al het wilde leven op onze planeet en in het bijzonder voor de grote katten die soepel en geruisloos rondsluipen op onze aarde. Want al ogen ze machtig en krachtig, door menselijk handelen krijgen ze het steeds moeilijker. Zo zijn we de afgelopen eeuw al meer dan 97% van de tijgers kwijtgeraakt. Gelukkig kunnen we hier wat aan doen. Kijk op www.wnf.nl/tijger hoe jij kan helpen.

3 maart - World Wildlife Day

3 maart is het World Wildlife Day. Op deze dag vragen we aandacht voor al het wilde leven op onze planeet en in het bijzonder voor de grote katten die soepel en geruisloos rondsluipen op onze aarde. Want al ogen ze machtig en krachtig, door menselijk handelen krijgen ze het steeds moeilijker. Zo zijn we de afgelopen eeuw al meer dan 97% van de tijgers kwijtgeraakt. Gelukkig kunnen we hier wat aan doen.

Lees ook het net uitgekomen WNF-rapport over de leefgebieden van tijgers:

Safe Havens for Wild Tigers

In tenminste één derde van de meer dan 100 beschermde gebieden waar tijgers leven schiet bescherming tekort.
Download pdf 1.019 kb