Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Wat je nog niet wist over vaders in de dierenwereld

Edo-Jan Meijer,bruine beer, grizzly 1

De meeste dieren hebben een vader. Maar dat wil niet altijd zeggen dat ze die ook kennen. Veel vaders maken zich na de paring direct uit de voeten: panda’s, ijsberen en orang-oetans bijvoorbeeld. Sommige mannen sloven zich enorm uit om een vrouwtje te versieren, zoals paradijsvogels en pauwen. Maar met eieren of kuikens bemoeien deze mannen zich niet. Buidelmuismannen maken zich in de paartijd zo druk, dat ze daarna doodgaan. En vader bidsprinkhaan overleeft de paring vaak niet omdat zijn vrouw hem als toetje opeet!

Speciaal voor vaderdag hebben we 8 feitjes over vaders in de dierenwereld voor je op een rij gezet:

Albatros

Een albatrosvader blijft zijn leven lang bij zijn vrouw en dat is soms meer dan zestig jaar. Grote albatrossen leggen maar één ei in de twee jaar.

Twee grote albatrossen kleppen naar elkaar

Vleermuis

Bij zoogdieren geven alleen de moeders melk. Er is één uitzondering: een vleermuis uit Maleisië. Daarvan is nog niet zo lang geleden ontdekt dat ook de vaders soms de borst geven.

Grizzlybeer

Grizzlyvaders moeten niks van hun kinderen hebben. Moeder brengt de kinderen in haar eentje groot. Zolang ze nog klein zijn, wil ze niet paren en jaagt ze iedereen weg.

Thermometervogel

De thermometervogel uit Australië maakt een broed-machine: een enorme hoop rottende planten met zand eroverheen. De vader doet al het werk: bouwen, de temperatuur regelen, bewaken. Als de eieren uitkomen, kunnen de jongen nog dezelfde dag vliegen.

Vos

Bij vossen en coyotes brengen vader en moeder hun welpjes samen groot. Als ze nog klein zijn, zorgt vader meestal voor het eten. Moeder blijft bij de kinderen thuis.

Kangoeroe

Bij de rode reuzenkangoeroes paart het grootste en sterkste mannetje met meerdere vrouwtjes in de groep.

Rode reuzenkangoeroe

Zeeolifant

Kleine zeeolifantenmannen maken geen schijn van kans om vader te worden. Vrouwtjes paren altijd met de sterkste man. Dat is de zeeolifant die de gevechten met de andere mannen wint. Hun hele gewicht – tot 3000 kilo! – gooien ze daarbij in de strijd.

Vis

Bij sommige vissen bewaart de vader de eitjes in zijn bek. Een veilige plek, maar wel lastig want hij kan al die tijd niks eten.

Lees hier meer feitjes over moeders in de dierenwereld.