Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Wetenschappelijke conclusie IPCC kristalhelder: ambities moeten omhoog, de aarde kan niet langer wachten

Een infographic die de gevolgen van opwaring van de aarde uitlegt

Het nieuwe rapport van het internationale klimaatpanel van de Verenigde Naties, IPCC, maakt meer dan ooit duidelijk dat elke halve graad opwarming van de aarde telt voor onze veiligheid en welzijn. De ondubbelzinnige boodschap, gebaseerd op bijna 6000 onafhankelijke wetenschappelijke studies, is dat alle zeilen bijgezet moeten worden om de gevolgen van klimaatverandering binnen de perken te houden. Wereldwijd zou de temperatuur met niet meer dan 1,5 graad moeten stijgen.

Groot verschil

Het wetenschappelijke klimaatpanel beschrijft het verschil tussen 1,5 graad opwarming van de aarde en de limiet van 2 graden die in 2015 werd afgesproken in Parijs. Een halve graad meer of minder opwarming maakt een enorm verschil voor onze planeet. "Het verlies aan natuur, smeltende ijskappen en stijgende zeespiegel zal bij een stijging van 2 graden zo veel meer impact hebben op onze gezondheid, veiligheid en economische welvaart”, zegt Kirsten Schuijt directeur van WWF-Nederland.

Geen aarzeling meer

Met 195 landen, waaronder Nederland, die het rapport dit weekend hebben onderschreven, zou het mogelijk moeten zijn de opwarming van de aarde ook werkelijk binnen de grens van 1,5 graad te houden. De oplossing is binnen handbereik, maar dan moeten de landen nú concrete en grote stappen zetten richting 100% schone energie en het stoppen van ontbossing. In 2050 moet het gebruik van fossiele brandstoffen volledig zijn uitgebannen. Schuijt: "Politieke wil is cruciaal. Maar zelfs in Nederland zien we dat er veel is onderhandeld voor een nieuw Klimaatakkoord, maar dat de maatregelen nog verre van concreet zijn. Als je naar de harde feiten kijkt, is het bijna niet voor te stellen dat er vanuit welke sector of politieke partij dan ook nog een aarzeling zou bestaan om niet alles op alles te zetten.” 

Op tafel

WWF roept regeringen wereldwijd op om hun nationale plannen aan te scherpen en deze tijdens de aankomende klimaatconferentie in Polen eind dit jaar op tafel te leggen. De wetenschappelijke conclusie is kristalhelder: de aarde kan niet langer wachten.