Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Wildlife crime in Nederland: Meld Misdaad Anoniem start campagne

Poster MMA campagne stop illegale dierenhandel

Als je denkt aan wildlife crime, is de kans groot dat je denkt aan gestroopte neushoorns, tijgerhuiden of de destructieve handel in ivoor ver weg. Waarschijnlijk denk je niet aan Nederland, terwijl wildlife crime ook hier voorkomt. In oktober is Meld Misdaad Anoniem in samenwerking met de politie, het Openbaar Ministerie en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) een campagne gestart tegen de illegale handel in levende dieren in Nederland.

Er zijn mensen al jaar en dag bezig om de illegale handel in wilde dieren op te sporen en tegen te gaan. Harald Garretsen van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), is daar één van. Harald bracht onlangs een bezoek aan WWF, waar we hem interviewden over de illegale handel in wilde dieren in Nederland.

Handel in Nederland

Wat lastig is aan de illegale handel in wilde dieren in Nederland, is dat de dieren en planten als het ware witgewassen worden. Certificaten en vergunningen worden vervalst, zodat het lijkt alsof de dieren legaal gevangen of gefokt zijn, terwijl dit niet zo is. Vaak worden de dieren onder slechte omstandigheden vervoerd, waardoor ze al tijdens de reis komen te overlijden. Veel van de dieren maken dus al geen kans op het moment dat ze het transport in gaan.

Opvangadressen

In Nederland bestaat een grote markt voor reptielen, vogels en amfibieën uit exotische oorden. Ook bijzondere planten en koraal zijn erg in trek en worden verhandeld in winkels, op beurzen en internet. De handel is voor een groot deel legaal. Zo vertelt Harald: ‘’Er worden heel veel dieren gehouden en gekweekt maar dat zijn vooral de reguliere soorten. Maar als je er verder in duikt en je wilt een bijzondere soort die moeilijk verkrijgbaar is, kom je al snel in het illegale segment terecht’’. De NVWA controleert vergunningen, gaat op meldingen af en werkt samen met de politie aan grotere strafrechtelijke onderzoeken. Als een handelaar gepakt wordt, worden de dieren vaak in beslag genomen tot de rechter uitspraak heeft gedaan. Ze gaan dan naar opvangadressen waar ze gespecialiseerd zijn in de specifieke diersoort. ‘’Als de rechter beslist dat de dieren uit het verkeer worden gehaald, kan het zijn dat ze bij de opslaghouder blijven of dat ze op de internationale dierentuinlijst komen te staan om te worden uitgewisseld voor kweekprogramma’s bijvoorbeeld’’, aldus Harald.

Kolibries gesmokkeld in luier

Als je dit werk doet, kom je veel bizarre zaken tegen. Harald geeft een voorbeeld van een Nederlander die kolibries vanuit Frans Guyana  smokkelde door een soort luier te dragen waar de vogels in zaten. Tijdens de vlucht moest de man vaak naar de wc om de vogels suikerwater toe te dienen. Kolibries hebben namelijk de hele dag door voeding nodig. Door de vele toiletbezoeken en ander opvallend gedrag van de man, is hij uiteindelijk betrapt en opgepakt. Ook heeft Harald meegemaakt dat papegaaien geverfd worden om ze te laten lijken op een soort die wel geëxporteerd mag worden.

kolibries verstopt in een luier die in beslaggenomen zijn op het vliegveld

Zware straffen

Voor illegale handel in beschermde dieren kunnen in Nederland zware straffen worden opgelegd. Het is een economisch delict met één van de zwaarste straffen. Afhankelijk van de ernst en omvang kan de rechter in Nederland een illegale handelaar veroordelen tot maximaal 6 jaar gevangenisstraf en 1 miljoen euro boete. Ondanks de zware straf gaat de handel nog steeds door en worden er met regelmaat illegale handelaars opgespoord.

Wat kun jij doen?

Is er een exotisch dier dat je als liefhebber per se in huis wilt hebben? Dan zijn er echt een aantal aspecten waar je goed op moet letten. Kijk bijvoorbeeld of er een CITES-vergunning nodig is. Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staat een database waar je per dier kunt checken of het om een soort gaat waarin gehandeld mag worden. Omdat er vaak vergunningen vervalst worden, is het belangrijk om goed door te vragen. Vraag waar het dier precies vandaan komt, of het bijvoorbeeld gekweekt of uit het wild is. Doe zelf goed onderzoek en wees alert. Als je een handelaar of zaakje niet vertrouwt, tip dan de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit of Meld Misdaad Anoniem.

Vermoed jij dat beschermde wilde dieren of planten illegaal naar Nederland zijn gekomen of wil je meer info? Ga dan naar Meld Misdaad Anoniem.

Luister naar het hele verhaal van Harald en hoor over smokkel van olifanten en beren, bushmeat in de kliko en opgezette dieren in woonwinkels.

BELUISTER ONZE EERSTE WWF PODCAST!

De podcast is nog experimenteel, waarbij de geluidskwaliteit niet altijd optimaal is. We zijn heel benieuwd naar je mening. Laat het hieronder weten.

Reacties

Ik zorg ook altijd dat ik weet waar m'n diertjes vandaan komen, en heb dus alleen nakweek. Ik schrik inderdaad regelmatig als ik zie hoe ook in de hobby legale dieren gehouden worden. Dit is regelmatig te klein of er is te weinig know how om goed voor de dieren te zorgen. Ik ben daarom mensen aan het helpen met de verzorging en geef advies et cetera. Ook heb ik al aardig wat diertjes kunnen redden gelukkig.
Danny's Dierverzorging (fb)
Reageer
Podcast is erg leuk en leerzaam. In de toekomst is de kwaliteit van het geluid een puntje van aandacht.
Selma
Reageer
Stop deze illegale handel in dieren laat ze met rust dit is in diep treurig THIS IS OMG
Stop deze diertjes in hele grote kooien waar ze zich voort kunnen bewegen dit is heel erg verdrietig wat hier gebeurt
Magda Vervloet
Reageer
ik vind het heel erg dat er illigale dierenhandel is en ik ben er ook mee bezig om ervoor te zorgen dat het beter word
groetjes wnf lifegard
Daan
Reageer
Superleuk!
Sanne
Reageer
Reageer
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht