Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Wildlifeproducten op de brandstapel in Nepal

4000 stuks producten van wilde dieren veranderden op 22 mei in as toen de Nepalese regering een grote stapel lichaamsdelen van 48 verschillende diersoorten in brand stak. Daarbij zaten 67 tijgerhuiden en 357 neushoornhoorns. Behalve uit inbeslagnames door de politie en douane kwamen de delen ook van wilde dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. De Nepalese regering onderstreept met deze vernietiging nog eens dat ze stroperij niet accepteert.

Twintig jaar geleden ging ook al eens de fik in een hoeveelheid wildproducten. In juli 2016 werden alle daarna ingekomen stukken beschreven en geregistreerd om te voorkomen dat ze in het illegale circuit terecht zouden komen. Nu is dat risico uitgesloten. WNF-Nepal zorgde voor financiële en logistieke ondersteuning van de registratie en de verbranding.

Effectief zero poaching-beleid

Nepal maakt serieus werk van de strijd tegen stropers en de illegale handel in wildlife. De vernietiging van de opgespaarde hoorns en huiden bevewstigt dat nog eens. Het land heeft zich gecommitteerd aan zero poaching en heeft een van de effectiefste anti-stroperijprogramma’s ter wereld. Ondanks de grote vraag naar neushoornhoorn in China en Vietnam, die tot een ware slachting van neushoorns in Afrika heeft geleid, groeide het aantal neushoorns in Nepal van 375 in 2005 tot 645 in 2015.

Bijna gelukt

Het was de Nepalezen bijna gelukt om drie jaar achter elkaar geen één neushoorn te verliezen aan wildlife criminelen. Maar in april glipten er toch weer stropers het Chitwan NP binnen waar ze een neushoorn doodden en de hoorn afzaagden. Het onderzoek naar de daders heeft vooralsnog niets opgeleverd.