Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

WNF blij met maatregelen Brussel tegen houtkap Polen in Oerbos van Bialowieza

WNF is blij met de beslissing van de Europese Commissie om Polen voor het Europese Hof van Justitie te dagen vanwege de houtkap in het Woud van Bialowieza. Het land kapt steeds meer bomen in dit unieke oerbos, hoewel dat in strijd is met EU-wetgeving. In afwachting van de uitspraak van het Hof, zal Brussel maatregelen nemen om de houtkap tussentijds stil te leggen. Zo moet verdere vernietiging van het beschermde natuurgebied worden voorkomen.

In strijd met Europese regels

Een jaar geleden diende WNF samen met zeven andere organisaties een officiële klacht in bij de Europese Commissie. We waarschuwden dat de plannen van Polen om de houtkap in het Woud van Bialowieza nog verder uit te breiden, in strijd zijn met de Europese Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn. In deze richtlijnen van de Europese Unie staat aangegeven welke planten- en diersoorten en welke typen natuurgebied door lidstaten beschermd moeten worden.

Werelderfgoedlocatie

Het Woud van Bialowieza staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van de Europese Commissie en het Werelderfgoedcomité, blijft Polen doorgaan met kappen van het oerbos.

Uniek overblijfsel van uitgestrekte oerbossen

Bialowieza is het best bewaarde laaglandoerbos in Europa. Het is een van de weinige authentieke overblijfselen van de uitgestrekte oerbossen die vroeger in midden-Europa lagen. In het woud leven duizenden planten- en diersoorten, waaronder Europa’s grootste populatie wisenten.

Meer over bedreigingen voor bossen

Wat doet WNF om bossen te beschermen?