Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

"WNF bracht dieren naar droge gebieden"

Wie: Irma Schotsborg
Wat: jeugdeducatie
Waar: Assen&Emmen
Vrijwilliger sinds: 2008

Portret van WNF-vrijwilliger Irma Cats Schotsborg

Opgegroeid in het prachtige Suriname, heeft Irma Schotsborg altijd een diepe liefde voor de natuur gekoesterd. Inmiddels is ze zelf grootmoeder, maar ook enthousiast vrijwilliger bij meerdere goede doelen. Voor WNF begeleidt ze Ranger-activiteiten in de regio Assen & Emmen.

“Ik ben geboren in de tropen. Als kind kun je daar altijd buitenspelen en zo leer je veel over de natuur. Mijn moeder was een echte natuurliefhebber, van haar heb ik heel wat opgestoken. Ze wist veel van planten en dieren. Door haar heb ik echt leren kijken in de natuur.

Dieren naar droge gebieden

Ik herinner me dat in ons land een groot gebied, waar dorpen stonden en veel dieren leefden, onder water werd gezet voor de aanleg van een stuwmeer. WNF in Suriname heeft toen geholpen de dieren naar droge gebieden over te brengen. Ik was zeer onder de indruk en heb me goed kunnen voorstellen wat voor impact dit op de dieren en mensen heeft gehad.

Activiteiten opgestart

Mijn liefde en interesse voor de natuur zijn gebleven, ook toen ik begin jaren zeventig naar Nederland verhuisde. Daarom heb ik me zo’n acht jaar geleden bij WNF aangemeld als Ranger-begeleider. Er waren op dat moment geen jeugdactiviteiten in onze regio, maar samen met een andere vrijwilliger heb ik die weer opgestart.

Lekker struinen

Inmiddels zijn we met een groepje van vijf begeleiders en organiseren we elke maand een activiteit. Aan de hand van een DVD vertellen we over een onderwerp en daarna knutselen we iets. We gaan ook altijd even naar buiten. Het gebouw waar de activiteiten plaatsvinden ligt in een heemtuin met een klein bos en daar kan lekker in gestruind worden. Dit voorjaar hebben we een voederhuisje en een insectenhotel gemaakt en binnenkort gaan we op pad in een natuurgebied in de omgeving. Verder staan we elk jaar met een stand op het evenement ‘Alles Kids in Drenthe’.

Voldoening

Met kinderen bezig zijn geeft mij veel voldoening. De verbazing en het enthousiasme dat ze laten zien als ze buiten zijn, is mooi en vaak ook grappig. Door hun nieuwsgierigheid en enthousiasme leren we zelf ook.

Welzijn en educatie

Ik koos voor WNF omdat zij zich inzetten voor de natuur als geheel. Bij het beschermen van bedreigde diersoorten of natuurgebieden neemt WNF ook het economisch welzijn en de educatie van de plaatselijke bevolking mee, met respect voor lokale culturen en gewoonten.”