Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

WNF en WILDLABS zoeken ‘techies’ voor Human Wildlife Conflict Tech Challenge

"Verboden voor olifanten". Was het maar zo eenvoudig.

Het aantal (dodelijke) confrontaties tussen mensen en wilde dieren als de tijger, olifant en ijsbeer neemt toe. De belangrijkste oorzaak van botsingen is het geslonken en versnipperde leefgebied van wilde dieren. Een oplossing is urgenter dan ooit om het draagvlak van de lokale bevolking voor natuurbescherming te behouden. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) en partner WILDLABS.NET dagen universiteiten, ‘techies’, innovatieve denkers en doeners uit om met nieuwe of verbeterde oplossingen voor mens-dierconflicten te komen. De winnaars van de eerste Human Wildlife Conflict Tech Challenge krijgen elk 30.000 euro om het idee verder te ontwikkelen en in de praktijk te testen.

Tussen 2013 en 2016 verloren alleen al in India ruim 1200 mensen het leven in een conflict met een olifant en werden meer dan 100 mensen gedood door een tijger. Op hun beurt doden Indiërs gemiddeld 40 olifanten per jaar uit wraak voor de schade die ze hebben aangericht. In de laatste twintig jaar zijn in het hele Arctische gebied honderden ‘conflict-ijsberen’ gedood waarvan alleen al in Alaska meer dan 160 in de laatste vijftien jaar. Alle drie staan op de Rode Lijst van Bedreigde Diersoorten van IUCN.

Behoefte aan verbeterde oplossingen

Er is al een hele reeks aan maatregelen om confrontaties met wilde dieren tegen te gaan, variërend van elektrische hekwerken tot diepe greppels, chilibommetjes, bijen, vuurwerk en schijnwerpers tot voorlichting en betere planning van het landgebruik. Maar het is niet genoeg of het komt te laat.

30.000 euro voor slimme oplossing mens-dier conflicten

Om deze toenemende bedreiging voor de lokale bevolking en wilde dieren het hoofd te bieden roepen WNF en WILDLABS mensen met verstand van technologie en een hart voor de natuur op, om met nieuwe oplossingen te komen of bestaande oplossingen te verbeteren. Er zijn twee cases waarvoor oplossingen kunnen worden bedacht: een voor olifanten in India en een voor roofdieren (ijsbeer en tijger). Voor elke casus is 30.000 euro beschikbaar waarmee de winnaar het instrument verder kan ontwikkelen en in de praktijk kan testen.

Inzenden kan van 3 juli tot en met 12 september. Op de website van WILDLABS.NET is alle informatie over de wedstrijd te vinden.

Lees hier wat WNF doet om mens-dierconflicten te verminderen.