Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

WNF spoort netten op om vaquita te redden

Vaquita dolfijn verstrikt in visnet

De vaquita of Californische bruinvis is het meest bedreigde zeezoogdier ter wereld, er zijn nog minder dan 30 exemplaren in leven. Hij leeft in een klein gedeelte van de Golf van Californië (Mexico).

De populatie vaquita’s is ingestort door één specifieke bedreiging: kieuwnetten. Daarom heeft de Mexicaanse regering in juli 2017 een verbod op deze netten ingesteld in het leefgebied van de vaquita. Kieuwnetten hangen als muren in het water en vangen zeedieren zonder onderscheid. De netten worden gebruikt bij de illegale jacht op de totoaba, een vis die veel geld opbrengt op de zwarte markt in China. Naast deze actieve netten, zijn er ook nog talloze verloren of verlaten netten in het gebied, de zogenaamde ‘spooknetten’. Vaquita’s zien de netten niet, raken erin verstrikt en verdrinken. Hierdoor is de populatie vaquita’s de afgelopen 20 jaar teruggelopen van meer dan 550 naar minder dan 30 individuen.

WWF zet zich in om spooknetten uit het gebied te verwijderen. We werken daarvoor samen met partners zoals Sea Shepherd, Parley for the Oceans, The Mexican Commission on Natural Protected Areas en lokale vissers.

‘Pangueros’ (ervaren lokale vissers in kleine bootjes) sporen de spooknetten op, markeren deze met een boei en geven de coördinaten door aan een groter schip dat de netten vervolgens uit het water haalt. Ook gebruiken we sonar om de netten te vinden. Zo worden er maandelijks honderden netten uit het water gehaald.

Mexico, VS en China overleggen over bescherming vaquita

Mexico zet belangrijke stap in redding vaquita

Wereldwijde actie voor laatste 30 vaquita’s

Vaquita CPR

Vaquita CPR (Conservation, Protection, Recovery) is een project van de Mexicaanse overheid om de vaquita voor uitsterven te behoeden. In het kader van dit project zullen de overgebleven vaquita’s voorlopig worden ondergebracht in een opvanggelegenheid. Ze worden pas weer losgelaten in hun natuurlijke leefgebied als dat is vrijgemaakt van kieuwnetten.

WNF steunt het project, ondanks de onzekerheden en risico’s. Deze ingrijpende actie is helaas noodzakelijk om het uitsterven van de vaquita te voorkomen. Ondertussen werken wij er hard aan de habitat van de vaquita weer veilig te maken.