Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

WNF wint belangrijke rechtzaak voor Pirin

Bergtoppen Pirin Nationaal Park Bulgarije

WNF en andere NGO’s die actief bezig zijn voor de bescherming van Pirin National Park hebben een belangrijke rechtzaak tegen de Bulgaarse overheid gewonnen. De overheid is van plan om het park, dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat, open te stellen voor commerciële houtkap en de uitbreiding van een skiresort.

Managementplan

De Bulgaarse milieuminister stelde eerder al het toestaan van houtkap en bouw in een gebied dat 12.5 keer groter is dan het huidige gebied voor. Voor dat managementplan zou geen evaluatie meer nodig zijn. Mocht dat plan onverhinderd doorgaan, dan zou bijna 60% van het park worden opengesteld voor schadelijke activiteiten voor de unieke natuur in het gebied.

Fantastisch nieuws

De beslissing van de rechter zorgt ervoor dat dit plan alsnog geëvalueerd moet worden om zeker te weten dat de natuur beschermd blijft.

“Het is fantastisch nieuws voor Pirin en voor de mensen die zich al maandenlang inzetten voor de bescherming van het gebied. De beslissing van de rechter stelt dat alle bedreigingen voor de bijzondere natuur in kaart moeten worden gebracht en bovendien moeten worden vermeden”, zegt natuurbeschermingsexpert Katerina Rakovska van WWF-Bulgarije.

Nog ver te gaan

Helaas zijn we er nog niet. “We zijn blij met de beslissing van de rechter, maar de bedreigingen voor het gebied zijn er nog steeds. WNF en andere NGO’s in de regio hebben beroep aangetekend tegen het besluit van de overheid om het managementplan van het park aan te passen. We willen dringend aangeven dat de plannen moeten worden geschrapt, naar aanleiding van de uitspraak van de rechter maar ook namens de talloze mensen die willen dat Pirin beschermd blijft”.

Bijzondere biodiversiteit

Pirin National Park heeft een bijzonder rijke biodiversiteit. Er komen onder andere bruine beren, grijze wolven en schreeuwarenden voor in het enorme naaldenbos.