Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

WWF vraagt om actie: UN-rapport toont dat overbevissing verder is toegenomen

School horsmarkelen in de stille oceaan

Een derde van alle visbestanden op de wereld is inmiddels overbevist, concludeert het zojuist uitgekomen rapport van de Food and Agricultural Organisation (FAO) van de Verenigde Naties. 10 jaar geleden was een kwart van de onderzochte visbestanden overbevist, en in 1974 – toen de onderzoeken begonnen – werd slechts 10% van de onderzochte plekken zo bestempeld.

Verstrekkende gevolgen

The State of World Fisheries and Aquaculture” is een rapport dat tweejaarlijks wordt uitgebracht door de FAO. In 2007 werd 52% van de onderzochte visbestanden als overbevist geclassificeerd; nu ligt dat percentage rond de 60%. De verstrekkende gevolgen van overbevissing, zoals de effecten van visserij op vispopulaties, de bedreiging van bijvangst en het voortbestaan van diersoorten als walvissen, dolfijnen, zeeschildpadden en vogels worden in het rapport van de FAO niet meegenomen.

Humanitair probleem

Michele Kuruc, hoofd van de WWF-delegatie die deelneemt aan het doorlopende FAO Fisheries Comité, zegt: “Deze consequente stijging in overbevissing moet als waarschuwing gelden. Ondanks onze vele inspanningen gaat het nog steeds slecht. Vooral in ontwikkelingslanden groeien de kustpopulaties, waardoor er meer vraag is naar vis om te eten en werk op zee en aan de kust. Overbevissing raakt de kleinschalige visserij, die afhankelijk is van hun dagelijkse vangst, direct. Het wordt steeds meer een humanitaire kwestie, die naast een bestaand grootschalig natuurbeschermingsprobleem komt te staan.”

Duurzame aanpak

WWF pleit voor overheden die kortetermijnwinst laten liggen en vanuit een wetenschappelijk perspectief duurzaam gaan handelen. Samenwerking met kleinschalige vissersgemeenschappen is noodzakelijk om duurzame vispraktijken in te voeren; schadelijke subsidies moeten worden stopgezet; en illegale vispraktijken moeten harder worden aangepakt. Daarnaast roept WWF op tot het beschermen van essentiële leefgebieden zoals paaigebieden van vissen, koraalriffen, mangroves en zeegrasvelden, die onmisbaar zijn voor een gezonde oceaan.